adsense

Apgaulingi darbo skelbimai


Šiuo metu darbo paieškos Lietuvoje yra labai sudėtingos. Su kiekviena diena darbo ieškantysis jaučiasi vis beviltiškesnėje situacijoje, o tuo pačiu jis tampa ir labiau pažeidžiamas, neatsargus. Kelis mėnesius darbo nerandantį asmenį labai lengva apgauti ir suvilioti netikru uždarbiu. Net ir tokioje mažoje šalyje kaip Lietuva yra labai daug galimybių būti apgautam ir išnaudotam. Kadangi sukčiai Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse siaučia laisvai, čia pateikiami keli patarimai, kaip pačiam išlikti budriam ir apsisaugoti nuo apgaulingų darbo pasiūlymų ir bandymu tave išnaudoti kaip pigią darbo jėgą.

• Atidžiai sek darbo skelbimus ir išmok atpažinti netikrus. Dažnam gali kilti klausimas, kodėl kas nors norėtų skelbti netikrus darbo pasiūlymus. Viena iš situacijų yra, kai įdarbinimo agentūros bando sukurti savo informacinę darbo ieškančių darbuotojų bazę. Jos tokiu būdu surenka daug unikalių CV, net jei tuo metu neturi realių darbo pasiūlymų, ir taip gali pritraukti įvairių didesnių įmonių, nes teigia, kad turi labai didelį darbuotojų pasiūlymą. Tokiu būdu surinkti darbuotojų duomenis gali ir naujų darbo internetinių puslapių kūrėjai, kuriems pradžioje taip trūksta unikalių puslapio vartotojų. Užsienyje taip pat paplitusi netikrų darbo skelbimų praktika tarp įmonių, kurios tuo metu patiria tam tikrus finansinius sunkumus, bet nori investuotojams parodyti, kad situacija yra geresnė nei iš tikrųjų. Jei įmonėje vyksta įdarbinimas, vadinasi, įmonės veikla yra gera. Taigi, kaip atpažinti apgaulingus darbo pasiūlymus? Tokie darbo skelbimai yra skelbiami tiek nemokamuose, tiek ir mokamuose internetiniuose puslapiuose. Pastebėk, jei viena įmonė skelbimą apie gerą darbo vietą su nemenku atlyginimu skelbia kelis mėnesius iš eilės, vadinasi skelbimas gali būti netikras. Juk geros darbo vietos ilgai laisvos nebūna!

• Jei darbo skelbimas, ypač apie darbą užsienyje, nenurodo įmonės pavadinimo ar kontaktinės informacijos, vadinasi įmonė nėra geros reputacijos, arba darbdavys nėra patikimas. Dažniausiai tokiuose skelbimuose yra nurodomas mobilaus telefono numeris arba asmeninis el. pašto adresas. Bet kokiu atveju, tu turėtum saugotis tokių skelbimų, nes tai gali būti sukčiai, ieškantys lengvų aukų.

• Saugokis išnaudojimo. Net ir ieškodamas darbo tu gali tapti išnaudojimo kaip nemokama darbo jėga auka. Jei maža įmonė duoda tau atlikti kokį smulkų poros dienų darbą namuose, kaip testą prieš priimant tave į darbą, atsisakyk tokio pasiūlymo. Tai dažnai būna bandomasis rašto darbas apie įmonės produktą, įmonės internetinio puslapio sukūrimas arba koks nors kelių puslapių vertimas. Tai nėra bandomasis darbas, tai yra nemokamos darbo jėgos išnaudojimas. Pavyzdžiui, ta pati vertimų įmonė skirtingiems darbo ieškantiems žmonėms siunčia skirtingus tekstus, šie verčia, darbo, žinoma, negauna, o įmonei lieka redaguoti išverstus tekstus, o už vertimą niekam nemokėti. Tačiau, įmanoma, kad didelė įmonė tau pateiks tokio pobūdžio testą pokalbio dėl darbo metu, o rezultatai bus paskelbti iš karto.

• Jei darbo skelbimas reikalauja pateikti kokią nors finansinę savo informaciją, pavyzdžiui banko sąskaitą, tai yra visiška apgavystė. Be to, jei darbdavys iš pradžių prašo nusipirkti įmonės produktų, tai taip pat yra apgaulė ir išnaudojimas. Pavyzdžiui, tu neturėtum pirkti įmonės kosmetikos priemonių ar knygų, prieš tapdamas tos įmonės darbuotoju ar prekybos agentu. Tikras darbas turi mokėti tau, o ne tu turi mokėti savo darbdaviui.

• Nešvaistyk savo laiko darbindamasis prekybos agentu, jei tau nesiūlomas joks atlyginimas, o tik komisiniai už parduotas prekes. Tik komisinių mokėjimas yra tikriausias darbuotojo išnaudojimas. Tikra prekybos agento darbo vieta pasiūlo pagrindinį atlyginimą, o komisiniai yra tarsi apdovanojimas už pasiektus gerus rezultatus.

• Venk piramidės tipo arba kelių lygių marketingo darbų. Vienas geriausių pavyzdžių: tu įdarbink 5 žmones, kiekvienas iš jų įdarbins dar 5, kurie įdarbins dar 5 ... ir taip tu uždirbsi savo pirmąjį milijoną. Tai yra apgavystė, o ne darbo pasiūlymas ar būdas užsidirbti.

• Naudok tik patikimus darbo skelbimų internetinius puslapius. Lietuvoje yra daugybė patikimų darbo skelbimų puslapių, kurių paslaugomis žmonės naudojasi jau kelis metus. Tačiau paskutiniu metu, kai žmonėms vis sunkiau sekasi susirasti darbą, atsirado ir tokių svetainių, kurios yra sukurtos tik siekiant kaip nors užsidirbti. Venk tokių svetainių su darbo pasiūlymais, nes jose skelbimai dažniausiai netikrinami, todėl kyla didesnis pavojus susidurti su sukčiais.

Kol tam tikros institucijos nesiima aktyvių veiksmų siekiant pažaboti įvairaus plauko sukčius, o ir kol patys žmonės, susidūrę ar nukentėję nuo sukčių, vengia apie tai kalbėti dėl gėdos jausmo, tol sukčiavimo ir išnaudojimo atvejai bus labai dažni. Būkite atidūs ir negriebkite pirmo pasitaikiusio ir pernelyg gerai skambančio darbo pasiūlymo. Šiuo metu labai gerus atlyginimus ir darbo sąlygas darbo skelbimuose siūlo tik sukčiai, o realūs darbdaviai tokią informaciją aptaria pokalbio dėl darbo metu.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą