adsense

Darbas žuvų fabrike Norvegijoje


Žuvininkystės pramonė Norvegijoje yra trečia pagal eksporto dydį po naftos/dujų ir metalų ir ji apima tradicinę žuvininkystę, žuvų fermos ir įvairaus jūrų maisto apdirbimą. Ir lietuviai jau seniai atrodo galimybę įsidarbinti ir uždirbti Norvegijos žuvų (dažniausiai lašišos) fermose.

Seniau, kai Norvegijoje buvo labiau paplitusi tradicinė žuvininkystė, darbui su žuvimi darbininkų reikėjo tik tam tikrais sezonais. Tačiau šiuo metu tradicinę žuvininkystę išstumia žuvų fermos, kurios stengiasi pateikti savo produkciją visais sezonais. Todėl jiems jau reikia ne sezoninių darbininkų, o darbininkų, kurie dirbtų visus metus. Vienintelis skirtumas yra žuvis tipas, kuris bus apdorojamas vieno ar kito sezono metu.

Žuvies fermos Norvegijoje yra paplitusios po visą Norvegijos pakrantę. O lietuviai jose gali įsidarbinti ne tik vienam sezonui, bet visiems metams. Pagrindiniai imigrantams siūlomi darbai žuvies fermose yra skerdimo ir pakavimo. Galima rasti pasiūlymų dirbti ir su file gamyba. Dažniausiai darbdaviai ieško žmonių su patirtimi dirbant su žuvimi ir tokių, kurie turi bent minimalias norvegų kalbos žinias. Be to, darbuotojai turi pristatyti sveikatos pažymą, kurioje būtų nurodyta, kad jie neserga jokia chroniška ar užkrečiama liga, pavyzdžiui tuberkulioze.
Norintiems savarankiškai rasti darbą Norvegijoje žuvų fermoje yra keli galimi būdai. Fermos, kurios ieško darbuotojų trumpam terminui arba vienam sezonui, įdarbinimą dažnai pradeda dar gerokai prieš sezono pradžią. Didžioji dauguma tokių pasiūlymų yra neskelbiami viešai, dauguma žuvininkystės įmonių naudoja savo pažintis ir partnerius darbuotojų paieškai užsienio šalyse. Dauguma fabrikų taip pat stengiasi išlaikyti vienodą darbuotojų skaičių visais metų sezonais, o pritrūkusios laikinų darbuotojų, jos naudojasi įdarbinimo agentūrų paslaugomis.

Norvegijos įdarbinimo tarnyba (NAV) taip pat turi informacinę bazę, kurioje yra talpinama informacija apie visas paskelbtas laisvas darbo vietas. Jei savarankiškai ieškai darbo žuvų pramonėje Norvegijoje, apsilankyk puslapyje www.nav.no ir pasirink „Finne ledige jobber“ norėdamas ieškoti laisvų darbo vietų. Tada lauke „Underkategorier“ pasirink „Fiske, fangst og oppdrett“ (žuvininkystė ir žuvies fermos) arba „Matproduksjon og næringsmiddelarbeid“ (maisto apdorojimas). „Arbeidssted“ (vietovė) pasirink „Norge“, jei darbo ieškai visoje Norvegijoje, arba pasirink tą vietovę, į kurią planuoji vykti. Dauguma atrastų darbo pasiūlymų bus norvegiškai, todėl nepamiršk pasinaudoti Google vertėju internete. Beje, šis puslapis gali būti naudojamas ieškant darbų Norvegijoje ir kitose srityse. Dauguma darbdavių prašo paprasčiausio standartinio CV su tavo asmenine informacija, išsilavinimu, praktine darbo patirtimi ir kelių sakinių apie tavo pomėgius ir interesus.

Kaip jau minėta, žuvies pramonėje dirbančios įmonės dažniausiai įdarbina žmones, kurie bent minimaliai supranta norvegų kalbą ir kalba norvegiškai arba kita skandinavų kalba. Kai kurios įmonės darbe taip pat naudoja anglų kalbą, todėl ir minimalios anglų kalbos žinios yra naudingos dirbant žuvų fabrike. Darbas žuvų pramonėje dažnai reikalauja įvairių operacijų naudojant skirtingų rūšių įrenginius ir įrankius, kurie gali būti pavojingi, jei naudojami netinkamai, ne atsargiai arba ne pagal instrukcijas. Todėl darbuotojams žuvų fabrikuose Norvegijoje yra būtinos kalbos žinios tam, kad jie galėtų darbe vadovautis saugumo procedūromis ir instrukcijomis.

Anot Norvegijos statistikos duomenų, vidutinis metinis atlyginimas pilnu etatu dirbantiems Norvegijos žuvų fermose buvo 414 600 Norvegijos kronų. Daugiau mokama už viršvalandžius, pagamintos produkcijos kiekius. Dėl atlyginimų derimasi kiekvienais metais, dažniausiai anksti pavasarį. Vienose žuvų fermose Norvegijoje atlyginimas gali būti valandinis arba mėnesinis. Kitos fermos moka atlyginimą už paruoštos produkcijos kiekius. Jei atlyginimas mokamas už pagamintą kiekį, tai jis vistiek neturi būti mažesnis nei numatytas minimalus valandinis atlyginimas už dirbtas valandas.

Darbas žuvų fermoje Norvegijoje dažnai yra sunkus ir monotoniškas. Pasitaiko laikotarpių, kai darbuotojai turi dirbti daug viršvalandžių ir darbas pradedamas labai anksti ryte arba baigiamas vėlai vakare. Darbdaviai dažnai ieško patikimų darbuotojų, kurie įmonėje dirbtų mažiausiai metus, nebent darbo skelbime buvo nurodytas kitas trumpesnis laikotarpis. Labai mažai žuvų fermų įdarbina darbuotojus tik vasaros sezonui. Jei vis dėlto ryžaisi darbui žuvies fermoje Norvegijoje, pasiruošk sunkiam darbui.


12 komentarų:

  1. labas. as jurgis ;) eiskau darbno pas mjumis :D
    tai va... atrasykite, maln.,... aj jo cia dar vienas toks sedi, eugenijus vardu... jis sako: noriu irgi dfirbt, uzsidirbt pinigu, nebebut bomzu, pradeti visaverti gyvenima, padeti seimai "" o as tai[p pat to noriu.. duokit darbo

    AtsakytiPanaikinti
  2. Didžiausia nemokama firmų,bei agentūrų,įdarbinančių naftos platformose Norvegijoje,UK ir visame pasaulyje,kontaktinių duomenų bazė(adresai,emailai,tel.numeriai,svetainės).
    Registracija: http://www.bite82.com

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki Ieskome darbo,jei turite ka pasiulyti.Prasom!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki pora iesko darbo norvegijoje turim patirties sokolado mesos zuvies pramoneje laukiame pasulymu

    AtsakytiPanaikinti
  5. sveiki pora iesko darbo norvegijoje,867289811 gal turite kokiu pasiulymu

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas, pora ieško darbo fabrikuose Norvegijoje. Labai būtume dėkingi už pasiūlymą. Tel.+37060069552

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, pora ieško darbo! (Turime vairuotojo pažymėjimus). Jei turite ką pasiūlyti, laukiame pasiūlymų. 862361952

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sveiki, pora ieško darbo, vaikinas turi vairuotojo pažymėjimą. Lauksime pasiūlymų. 862305327

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, pora ieško darbo, vaikinas turi vairuotojo pažymėjimą. Lauksime pasiūlymų. 862305327

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki 29 metu vaikinas ne bijo darbo ir issukiu jieskau darbo norvegijoje, prie zuvies,jei dirbi tai sieki rezultatu! Tikrai nesigailesite be zalingu yprociu. aciu uz supratinguma... Mano kontaktinis numeris +37060522688

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ar naudojate automatizuojamas sistemas fabrike? Pvz. ar naudojamos SIEMENS SIWAREX ?

    AtsakytiPanaikinti