adsense

Sezoninis darbas Danijoje


Daugelis lietuvių užuot pasirinkę ilgalaikę emigraciją dirba sezoninius darbus kitose Europos Sąjungos šalyse. Viena tokių šalių, į kurias lietuviai patraukia pavasarį ir grįžta tik vėlyvą rudenį yra Danija. Šioje šalyje tarp imigrantų labai paplitę yra žemės ūkio sezoniniai darbai. Dažniausiai lietuviai ir kiti imigrantai Danijoje dirba šiuos darbus:

Braškių skynimas – sezonas nuo gegužės iki rugpjūčio (sezonas ilgesnis šiltnamiuose), sutartis pasirašoma 3 - 10 savaičių, atlyginimas už nuskintą kiekį, maždaug 0.80 eurai už kilogramą, darbo laikas priklauso nuo oro sąlygų, dažniausiai pradedamas anksti 4 valandą ryto. Darbas yra labai vaginantis.
Žirniai – sezonas nuo gegužės iki rugsėjo, sutartis pasirašoma 3 – 12 savaičių, atlyginimas už kiekį, maždaug 0.80 eurai už kilogramą, darbo laikas priklauso nuo oro sąlygų, dažniausiai pradedamas anksti 5 valandą ryto. Daug dienų kai nėra darbo.
Salotos, svogūnai, moliūgai – sezonas nuo gegužės iki lapkričio, sutartis pasirašoma 1 – 6 mėnesiams, atlyginimas valandinis, maždaug 14 eurų už valandą. Dirbama apie 37 valandas per savaitę, darbas dažnai apima derliaus nuėmimą ir pakavimą.
Kukurūzai – sezonas rugpjūtį, sutartis pasirašoma 3 – 4 savaitėms, užmokestis už nuimtą derlių, dirbama apie 37 valandas per savaitę. Sunkus, bet geras ir švaresnis žemės ūkio darbas.
Obuoliai ir kriaušės – sezonas nuo rugpjūčio iki lapkričio, pasirašoma 1 – 3 mėnesiams, atlyginimas valandinis, maždaug 14 eurų už valandą, dirbama apie 37 valandas per savaitę. Dažnai reikia dirbti ir kitokius darbus fermoje.
Medelynas – sezonas nuo kovo iki gruodžio, sutartis pasirašoma 1 – 6 mėnesiams, atlyginimas už padirbtą darbą arba valandinis, dirbama mažiausiai 37 valandas per savaitę, darbai medelyne yra įvairūs.
Eglutės – sezonas nuo rugsėjo iki gruodžio, sutartis pasirašoma 3 – 12 savaičių, atlyginimas mokamas dažniausiai už padirbtą darbą, jeigu tu jau turi patirties dirbant šį darbą, atlyginimas gali būti daug aukštesnis, iki 20 eurų už valandą. Jei darbuotojas atvyksta su savo automobiliu, jis daug lengviau gauna darbą. Dirbama mažiausiai 37 valandas per savaitę. Darbo sąlygos sunkios, nes dirbama lauke, dažnai būna šalta ir drėgna.

Tai labiausiai tarp imigrantų paplitę sezoniniai žemės ūkio darbai Danijoje. Tačiau gerai paieškojus galima rasti įdarbinimo agentūrų, kurios siūlo ir didesnį žemės ūkio darbų pasirinkimą.

Prieš pasirenkant sezoninius žemės ūkio darbus būtina apsvarstyti tai, kad darbai dažnai dirbami tik vasaros sezonu, todėl rudenį darbo sutartis bus nutraukta. Tai gana geras laikotarpis Lietuvos studentams, kurie vasarą gali užsidirbti studijoms. Darbas žemės ūkyje taip pat dažnai priklauso nuo oro sąlygų, darbo pradžia ir trukmė dažnai gali keistis. Būna dienų, kai dirbti negalima dėl blogų oro sąlygų, lietaus.

Dauguma Danijos ūkininkų negali pasiūlyti gyvenamosios vietos savo darbininkams. Todėl imigrantai, dirbantys žemės ūkio darbus turi gyventi stovyklavietėse - kempinguose, jie turi atsivežti savo palapines. Tik labai nedaug ūkininkų pasiūlo gyvenamąjį plotą vasaros sezono metu. Darbininkams, dirbantiems rudenį ir žiemą, pavyzdžiui medelyne ar su eglutėmis, gyvenamasis plotas suteikiamas.

Reikalavimai, kurios darbdaviai ar įdarbinimo agentūros, kelia darbuotojams yra panašus visoje Danijoje. Sezoninį darbą šioje šalyje gali dirbti asmenys nuo 18 metų, esantys Europos Ekonominei Erdvei priklausančių šalių piliečiai ar turintys darbo vizą. Reikalingos anglų kalbos žinios, darbo agrikultūros srityje patirtis. Dauguma darbdavių teikia pirmumą tiems, kurie jau prieš tai dirbo sezoninius darbus užsienyje. Darbai reikalauja daug fizinės jėgos.

Vykstantiems dirbti sezoninių darbų į Daniją patariama atsivežti didesnę pinigų sumą pirmam mėnesiui. Gyvenimas Danijoje yra labai brangus, todėl reikia bent minimalių santaupų norint išgyventi ir prasimaitinti.

Nevykite į Daniją be pasirašytos sutarties. Nesvarbu, ar darbo ieškojote patys, ar su jumis susisiekė darbą siūlantys asmenys ar jums padėjo įdarbinimo agentūra. Visais atvejais prieš vykdami į Daniją dirbti sezoninių darbų turėtumėte gauti pasirašytą darbo sutartį iš savo darbdavio, o ne įdarbinimo agentūros. Geriausia gavus sutartį būtų patikrinti, ar toks darbdavys iš tiesų egzistuoja, susisiekite nurodytu telefonu. Nepasitikėkite nei vieno žodžiu, tikrinkite visas sutartis ir visą jums pateiktą informaciją. Vykimas dirbti į Daniją be darbo sutarties jums brangiai kainuos, nes dažniausiai teks apsisukti ir į Lietuvą grįžti be darbo ir be pinigų už įdarbinimo agentūros paslaugas, ir sudarys papildomų problemų.


16 komentarų:

  1. Noreciau suzinoti del darbo . Ar dar yra kokiu laisvu vietu ? Ir kaip cia uzsiregistruoti ir papulti i atranka ?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Noriu darbo Norvegijoje skinti obuolius ar kriauses.Reikia tiksliu adresu,gal galite pasiulyti

    AtsakytiPanaikinti
  3. Noriu darbo Norvegijoje skinti obuolius ar kriauses.Reikia tiksliu adresu,gal galite pasiulyti

    AtsakytiPanaikinti
  4. reikalingas darbas danijoje statyboje arba zemes ukyje,nuo sausio menesio.siulyti yvairius varijantus.elektroninis;taspatsmarko@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  5. noriu darbo Norvegijoje skinti obuolius kriaušes prašau tikslių adresų

    AtsakytiPanaikinti
  6. sveiki, ar dar yra sezoniniu darbu. Derliaus nuemimas Danijoje, prie bulvių, ar prie kriaušių obuolių?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ieskau darbo Danijoj prie zirniu skinimo. laukiu pasiulymu el pasto adresu onixas1991@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ieskau traktoristo darbo. Danijoje skubiai!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ieskau traktoristo darbo Danijoje skubiai! OsInAnSteponaviciai@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ieskau traktoristo darbo Danijoje skubiai! OsInAnSteponaviciai@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ieskau traktoristo darbo. Danijoje skubiai!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ieškau darbo Danijoje prie eglučių.

    AtsakytiPanaikinti
  13. O koks geriausias sezoninis darbas užsienyje ? Noriu susirasti darbą vasarai, bet neturiu pakankamai žinių apie darbus Danijoje ar tai Norvegijoje. Į angliją nenoriu. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Laba diena norėtumėm vykti ant obuolių derliaus nuėmimo mes esam dirbę prie obuolių Anglijoje

    AtsakytiPanaikinti
  15. sveiki nureciau pasiklausti ar butu imanoma isidarbinti budamam 17m?

    AtsakytiPanaikinti