adsense

Darbas sveikatos sistemoje Norvegijoje

Pastaraisiais metais nemažai Lietuvos sveikatos specialistų emigravo į užsienį dirbti geriau apmokamo darbo pagal specialybę. Viena populiariausių šalių, į kurią pasirenka emigruoti gydytojai, dantistai, slaugės, yra Norvegija. Sveikatos srities specialistus į Norvegiją atvilioja geros darbo sąlygos ir nemenkas atlyginimas. Tačiau pasirinkusiems šią Skandinavijos šalį sveikatos srities specialistams reikia gerai susipažinti su Norvegijos sveikatos sistema dar prieš nusprendžiant, ar tai tinkamiausias sprendimas.

Sveikatos sistema Norvegijoje yra padalinta į tokias pagrindines dalis:

Savivaldybės sveikatos paslaugos (Kommunehelsetjenesten);
Regioninės sveikatos priežiūros institucijos (Regionale helseforetak);
Visuomenės dantų sveikatos sistema (Tannhelsetjenesten);
Privačios sveikatos paslaugos (Private helsetjenester).

Darbuotojų sveikatos srityje Norvegijoje poreikis.

Pagal NAV duomenis, paskutiniais metais ypač išaugo sveikatos srities darbuotojų poreikis Norvegijoje. Naršant NAV.NO paskelbtuose darbo skelbimuose taip pat galima tuo įsitikinti: nemažai laisvų darbo vietų siūloma būtent sveikatos apsaugos srities specialistams: slaugėms ir gydytojams specialistams.

Specialistams, norintiems dirbti Norvegijos sveikatos apsaugos srityje, darbo ieškoti lengviausia yra interneto pagalba. Daugiausia darbo skelbimų galima rasti www.nav.no laisvų darbo vietų duombazėje.

Kalba, išsilavinimas ir kursai sveikatos apsaugos darbuotojams Norvegijoje.

Norint dirbti sveikatos sistemoje Norvegijoje reikia turėti oficialią registraciją Norvegijos institucijose. Norint tiksliau sužinoti apie tai galima apsilankyti Norvegijos Sveikatos Personalo registracijos institucijoje www.sak.no. Norint Norvegijoje dirbti medicinos specialistu reikia prisiregistruoti Norvegijos Medicinos Asociacijoje www.nma.no. Norint sužinoti daugiau informacijos, patariama apsilankyti šiose svetainėse.

Be to, darbas Norvegijos sveikatos sistemoje neįmanoma be gerų norvegų kalbos žinių. Susidomėjusiems specialistams patariama mokytis norvegų kalbą.

Atlyginimas dirbant Norvegijos sveikatos sistemoje.

Norvegijoje nėra nustatytos minimalios algos, kuri būtų taikoma visiems sektoriams ar profesijoms. Bet įvairios organizacijos (darbdaviai ir profsąjungos) reguliariai tariasi dėl atlyginimų ir darbo sąlygų. Anot SSB www.ssb.no (2013 metais) vidutinis gydytojo atlyginimas buvo apie NOK 65 600 per mėnesį, o slaugės atlyginimas buvo apie NOK 42 500 per mėnesį.

Darbas Norvegijoje sveikatos sistemoje vilioja vis daugiau specialistų iš Lietuvos. Norintiems padirbėti Norvegijoje gydytojais ar slaugėmis čia atsiveria plačios galimybės, nes būtent šių profesijų specialistų paklausa yra ypač didelė. Tačiau prieš nusprendus emigruoti į Norvegiją dirbti gydytoju ar slauge yra pravartu atidžiau susipažinti su sistema Norvegijoje ir taip išvengti nusivylimo, kai atvykus paaiškėja, kad neužtenka vien noro dirbti, o reikia įdėti ir daug darbo ir laiko, kol gaunamas leidimas užsiimti profesine veikla šioje šalyje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą