adsense

Darbas statybose Norvegijoje

Statybų sektorius Norvegijoje yra labai svarbus šalies bendros darbo situacijos indikatorius. Nuo 2008 metų krizės statybų sektorius Norvegijoje stipriai susitraukė ir nemažai darbuotojų, daugiausia dailidžių, elektrikų ir santechnikų, neteko darbo. Prieš tai statybų sektorius Norvegijoje buvo labai išsiplėtęs, o dabar, teigiama, jis sugrįžo į normalią situaciją. Nemažai lietuvių vis dar traukia į Norvegiją tikėdamiesi įsidarbinti čia statybose. Tačiau ar tokių darbuotojų vis dar reikia? Kaip jiems susirasti darbą, jei čia vyksta be darbo pasiūlymo?

Koks yra Norvegijoje statybų darbuotojų poreikis?

Anot NAV, 2013 metais buvo planuojamas šioks toks statybų sektoriaus augimas Norvegijoje, apytiksliai apie 5-6%. Toks augimas, tikimasi, išaugintų ir statybų sektoriaus darbuotojų poreikį nuo 2000 iki 7000 darbuotojų.

Kaip rasti darbą statybose Norvegijoje?

Daugiausia laisvų darbo vietų visoje Norvegijoje yra paskelbiama NAV.NO. Įeikite į šį puslapį ir pasirinkite „ledige stillinger“. Tada nustatykite savo paieškos kategoriją „Industri, bygg/anlegg, etc” ir po-kategoriją ” Bygg og anlegg”. Toje pačioje paieškoje galima nustatyti Norvegijos regioną, kuriame norėtumėte rasti darbą statybose.

Kitas būdas, padėsiantis rasti darbą statybose Norvegijoje, yra laikinų darbuotojų agentūros (Vikar og bemanningsbyråer). Prieš registruodamiesi tokiuose laikinų darbuotojų biuruose įsitikinkite, kad jos yra registruotus Norvegijos darbo inspekcijoje. Be to, prisiminkite, kad tokios agentūros negali imti mokesčio už įdarbinimą tiesiogiai iš darbuotojo.

Kalba, išsilavinimas ir kursai, reikalingi darbui Norvegijoje.

Statybos sektoriuje reikalingi aukštos kvalifikacijos darbuotojai, nuo darbuotojų su dabartiniais profesiniais sertifikatais (fagbrev) iki technikų/inžinierių, turinčių neuniversitetinį aukštąjį išsilavinimą. Norvegiškos statybų įmonės turi atitikti saugumo ir kokybės kontrolės reikalavimus, o tam jiems reikalingi darbuotojai su atitinkamu išsilavinimu ir kvalifikacijomis.

Pagrindinė darbinė kalba norvegiškose statybos įmonėse yra norvegų, todėl daugelis įmonių renkasi tuos, kurie moka šią kalbą. Tačiau tiems darbuotojams, kurie nešneka norvegiškai, pasiseka rasti darbą dėl pakankamo anglų kalbos žinių lygio. Nusprendusiems išvykti į Norvegiją dirbti statybose patariama investuoti šiek tiek laiko prieš kelionę ir pasimokyti norvegų ir anglų kalbų. Tai galima padaryti lankant kalbų kursus Lietuvoje arba mokytis naudojantis internete skelbiamais nemokamais kursais.Mokėdami bent šiek tiek bendrauti vietine kalba lengviau rasite darbą ir greičiau integruositės į bendruomenę.

Identifikacijos kortelės statybų darbuotojams Norvegijoje.

Tam, kad įrodytų, jos darbuotojų sveikata, saugumas ir darbinė aplinka atitinka visus įstatymus ir reikalavimus, visos Norvegijos statybų įmonės privalo išduoti identifikavimo korteles savo darbuotojams. Šios kortelės yra išduodamos dviejų metų laikotarpiui, ir darbo metu darbuotojai privalo turėti jas pasikabinę matomoje vietoje.

Atlyginimai dirbant Norvegijos statybų sektoriuje.

Norvegijos statybos sektorius turi nustatęs minimalaus atlyginimo ribas visiems statybų darbuotojams (valandinis atlyginimas), kurių privalo laikytis visus statybų įmonės. 2013 metais nustatytas valandinis tarifas (vienodas tiek laikiniems, tiek ir nuolatiniams darbuotojams) buvo toks:

  • kvalifikuotiems darbuotojams: NOK 159,25
  • nekvalifikuotiems darbuotojams be darbo patirties statybose: NOK 150
  • nekvalifikuotiems darbuotojams, turintiems bent metų darbo patirtį statybose NOK 152,5
  • darbuotojams, jaunesniems nei 18 metų, NOK 104,5.
Nors darbas statybose Norvegijoje yra labai populiarus pasirinkimas tarp lietuvių, šioje srityje daugelis prisidaro nemažai problemų. Pirmiausia, reikia vengti nelegalaus darbo statybose Norvegijoje. Rizikuojama ne tik susilaukti didelių baudų ir mokesčių, bet atsitikus nelaimei ir neturint socialinio sveikatos draudimo Norvegijoje, galima gauti milžinišką sąskaitą už gydymo išlaidas. Be to, pasirinkusiems dirbti nelegaliai statybose Norvegijoje taip pat mokama ženkliai mažesnė nei minimali alga. Dirbti be legalaus darbo kontrakto ir normalių, saugių darbo sąlygų atvykus į Norvegiją yra didelė klaida. Kam leisti nesąžiningiems darbdaviams užsidirbti milžiniškus pinigus savo sveikatos ir sunkaus darbo sąskaita?

1 komentaras:

  1. Geriausia manau sekti kiek daugiau uždirbti tai pasidaryti asmenine finansine apskaita, tada matysi kas kam kiek išeina, kiek pinigų lieka priedo nuo pragyvenimo.

    AtsakytiPanaikinti