adsense

Pasiruošimas darbui užsienyje


Darbas užsienyje gali būti įdomi, teikianti pasitenkinimą ir praplečianti tavo galimybes patirtis. Bet tu turi skirti daug laiko pasiruošimui emigruoti gyventi ir dirbti į užsienį. Kuo daugiau laiko skirsi pasiruošimui, tuo tavo gyvenimas užsienyje bus lengvesnis ir sėkmingesnis.

Taigi, jei tu planuoji išvykti į užsienį gyventi ir dirbti trumpesniam ar ilgesniam laikui, būtinai apsvarstyk tris svarbiausius emigracijos aspektus.

• Vieta.
Jei tavo emigraciją nulėmė darbo pasiūlymas, kurio negali atsisakyti, tai tada tu neturi didelio pasirinkimo. Tačiau kitais atvejais tau po kojomis visas platus pasaulis. Pasvarstyk, kuri šalis labiausiai atitinka tavo charakterį, gyvenimo būdą, karjeros galimybes ir norus. Taip, lietuviams yra kelios pagrindinės emigracijos šalys, kurias jie dažniausiai renkasi: Anglija, Airija, Vokietija, Norvegija ir kitos Skandinavijos šalys dažniausiai pasirenkamos darbui ir gyvenimui. Taigi, prieš pasirenkant savo svajonių šalį verta pagalvoti apie kelis dalykus:

Atstumas iki tavo gimtinės, šeimos ir draugų. Visada bus progų, kai reikės aplankyti savo gimines ir draugus. Dažnai ir kamuojantis ilgesys skatins grįžti į gimtinę bent trumpoms kelių dienų atostogoms. Taigi, renkantis šalį, kurioje gyvensi ir dirbsi, naudinga paskaičiuoti, kuri šalis bus pigesnė ir patogesnė kelionių atžvilgiu. Pavyzdžiui, lietuviams šiuo metu yra pakankamai pigu grįžti iš Anglijos, Airijos ar Norvegijos, nes dėl didelių keliautojų srautų bilietai į šias šias yra daug pigesni, bet pasirinkus šalį už Europos ribų, pavyzdžiui kur Azijoje, emigrantas iškart susiduria su sunkumais norėdamas rasti pigių lėktuvo bilietų į Lietuvą.

Oro sąlygos. Tai veiksnys, kuris stipriai nulemia gyvenimo kokybę užsienio šalyje. Taigi, reikėtų rinktis tokią šalį, kurioje oras būtų tau tinkamas. Pavyzdžiui, jei mėgsti karštį, tai Europos pietinės šalys, tokios kaip Italija ar Ispanija, tau bus tobulos, mėgstantiems šaltesnę žiemą Skandinavijos šalys tinkamos.

Šeimos nariai, kurie emigruoja kartu su tavimi. Dažnai visa lietuvių šeima emigruoja su savimi pasiimdami ir vaikus. Todėl prieš emigruojant reikia atsakingai pagalvoti, kokiose salygose augs vaikai, kaip sutuoktinis ar sutuoktinė ras darbą toje šalyje. Kokia yra švietimo sistema, kokia yra sveikatos apsaugos sistema, kokios yra šių paslaugų kainos, stipriai koreguoja daugelio šeimų pasirinkimą.

Kalbos barjeras. Prieš emigruojant svarbu pagalvoti apie kalbos barjerą ir kaip jis įtakos tavo galimybes rasti gerą darbo pasiūlymą. Gal ta reikėtų lankyti kalbos kursus kelis mėnesius prieš išvykstant? Jei tu moki anglų kalbą, gal tau naudingiau rinktis angliškai kalbančią šalį, pavyzdžiui Angliją, Ameriką, o ne Norvegiją, kurioje teks mokytis naują kalbą.

• Įsidarbinimas.
Darbas ir geresnis užmokestis yra pagrindinė lietuvių emigracijos priežastis, todėl šis aspektas daugelio emigrantų yra gerai apgalvotas. Prieš renkantis emigracijos šalį pasvarstyk, ar toje šalyje tau bus lengva pritaikyti tavo žinias ir darbo patirtį. Gal tau reiks lankyti papildomus kvalifikacijos kėlimo ar keitimo kursus. Kokioje srityje tu norėtum dirbti? Ar tavo pasirinktoje Šalyje ši sritis yra gerai išvystyta? Ar tu galėsi rasti tokį darbą?

Dar prieš pakuojant lagaminus patartina susirasti darbą ir pasirašyti darbo sutartį. Taip apsisaugosi nuo galimų ilgų mėnesių darbo paieškų. Naudokis darbo skelbimų puslapiais, įdarbinimo agentūromis. Įsiliek į lietuvių, gyvenančių toje šalyje, forumų bendruomenes, kreipkis į juos pagalbos ir prašyk informacijos. Tai padės tau palengvinti tavo įsidarbinimą.

• Gyvenamasis būstas.
Paskutinis, bet ne mažiau svarbus aspektas yra gyvenamosios vietos suradimas užsienio šalyje. Pasidomėk, kokios yra nuomos kainos ir galimybės tavo pasirinktoje užsienio šalyje. Kitas svarbus klausimas, renkantis ilgalaikę gyvenimo užsienyje šalį, yra galimybės toje šalyje įsigyti nuosavą būstą.

Planuojant gyvenimą ir darbą užsienyje labai svarbu pagalvoti apie visus šiuos aspektus. Tačiau priimti visus sprendimus dar būnant Lietuvoje yra labai sunku. Skaityk interneto forumus apie kitų lietuvių gyvenimą svečioje šalyje, klausk jų patarimų, nuomonės. Taip lengviau ir greičiau rasi tau reikalingą informaciją ir priimsi teisingą sprendimą.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą