adsense

Kaip išvengti įdarbinimo agentūrų apgavysčių?


Dažnai girdime liūdnas istorijas, kai užsienyje darbo ieškantys lietuviai pakliuvo į sukčių, prisidengusių įdarbinimo agentūros vardu, rankas, prarado ilgai ir sunkiai taupytus pinigus ir atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje Anglijoje, Norvegijoje ar kur kitur. Aktyvios darbo paieškos, o ypač ieškant darbo svečioje šalyje, sukelia daug streso. Tu stengiesi rasti gerai apmokamą ir tau tinkantį darbą, išgyveni dėl to, kad teks palikti namus ir artimuosius Lietuvoje ilgesniam laikui.
Tokia tavo pažeidžiama situacija lengvai gali pasinaudoti sukčiai, apsimetę patikimomis ir profesionaliomis įdarbinimo agentūromis. Jie tik ir laukia naujų aukų su savo viliojančiais ir pernelyg gerais pasiūlymais. Tik mažytis agentūros mokestis, kuris iš tiesų nėra toks jau mažytis, ir tu jau dirbsi savo svajonių darbą užsienyje.
Skaitant kitų skaudžias istorijas reikia ne smerkti nuskriaustus žmones už žioplumą, savų pinigų lengvą dalinimą agentūroms, bet mokytis atpažinti apgaulės situacijas. Yra keli pagrindiniai dalykai, kurios žinodamas ir tu gali apsisaugoti nuo įdarbinimo agentūrų apgavysčių.
• Paieškok informacijos apie įdarbinimo agentūrą. Paprasčiausiai pasinaudok Google paieška, kad rastum papildomos informacijos apie įdarbinimo agentūrą, kuri susisiekė su tavimi arba kurią susiradai tu pats. Nelegalios ar sukčiaujančios agentūros greičiausiai slėps savo kontaktinę informaciją, tokią kaip telefono numeris ir adresas, o pateiks tik el. paštą arba tik kontaktų formą. Jei pateiktas adresas, neapsigauk, ir paieškok internete apie šį adresą. Gali būti, kad sukčiai paprasčiausiai nukopijavo kokios parduotuvės adresą, kad atrodytų patikimiau. Beje, atkreipk daugiau dėmesio į įvairius forumus ir skundų puslapius. Tokiuose puslapiuose žmonės dažnai papasakoja savo patirtį, skaudžią ar teigiamą. Tačiau, mokėk skaityti ir taip eilučių. Jei geri atsiliepimai skamba labai panašiai skirtinguose puslapiuose, gali būti, kad pati įdarbinimo agentūra taip reklamuoja savo paslaugas. Venk tokių, nes gera profesionaliai dirbanti įdarbinimo agentūra turi pakankamai tikrų gerų klientų atsiliepimų.
• Saugokis netikėtų el. laiškų su darbų pasiūlymais. Daugybė „įdarbinimo agentūrų“ tave netikėtai suranda po to, kai tu paskelbi savo CV kuriame nors interneto puslapyje. Tai yra populiaru ne tik tarp lietuviškų įdarbinimo agentūrų, dažnai ir užsienyje veikiančios sukčių agentūros randa tavo skelbimus, įdėtus į užsienio darbo svetaines. Saugokis bet kokios agentūros, kuri tau net neprašius, suras tau tobulą darbą su geru užmokesčiu. Patikimos įdarbinimo agentūros tokiais būdais klientų neieško, klientai patys jas susiranda.
• Prašyk pasirašytų sutarčių ir informacijos apie darbdavį. Jei įdarbinimo agentūra tau nepateikė jokių dokumentų, įrodančių tavo įdarbinimą vienoje ar kitoje įmonėje užsienyje, tu negali tikėtis nuvažiuoti ir iškart dirbti. Visada prašyk pasirašytos darbo sutarties dar prieš sėdant į lėktuvą. Be to, verta turėti ir būsimo darbdavio kontaktinę informaciją, įmonės pavadinimą. Aptikrink šią įmonę internetu, paskaityk apie ją atsiliepimus ir geriausiu atveju susisiek su jais telefonu, ir pasitikslink, ar tikrai tu gausi joje darbą. Svarbiausia yra nebijoti klausti, prašyti, domėtis. Turėk visų įdarbinimo dokumentų kopijas.
• Niekada nemokėk įdarbinimo mokesčio dar prieš gaudamas realų darbo pasiūlymą. Patikimos ir profesionalios įdarbinimo agentūros ima mokestį tada, kai tu jau pasirašai darbo sutartį su darbdaviu. Tai gali būti vienkartinis agentūros nustatytas mokestis arba mokestis, paskaičiuotas pagal tavo būsimą atlyginimą. Sukčiaujančios įdarbinimo agentūros ima mokestį už tai, kad jos tau surastų tavo darbą, nors tu nesi tikras, kad ta įmonė tave tikrai įdarbins.
• Nemokėk už įdarbinimo testus. Venk tokių įdarbinimo agentūrų, kurios gali tau pasiūlyti darbą tik po to, kai tu išlaikysi kažkokį testą už papildomą mokestį. Tai dar vienas lupikavimo ir sukčiavimo būdas. Tu neturėtum mokėti už jokį testą, nebent šis testas tau suteiktų sertifikatą, įrodantį, kad tu turi tam tikrų žinių. Bet ir tokiu atveju prieš mokėdamas pasitikrink, ar toks sertifikatas yra pripažįstamas toje užsienio šalyje ir ar jis tau visai reikalingas.
Šiuo metu, kai yra itin išaugusi lietuvių emigracija, sukčių „įdarbinimo agentūrų“ veikla yra labai išaugusi. Jie turi realią galimybę apgauti daug patiklių, sunkioje situacijoje atsidūrusių žmonių. Jei ir naudojiesi įdarbinimo agentūros paslaugomis, nepamiršk, kad darbo aktyviai turi ieškoti ir pats. Nepasitikėk vien tuo, kad įdarbinimo agentūra suteiks tau geriausią darbo pasiūlymą. Ir būtinai patikrink agentūrą, kurios pagalba nutarei pasinaudoti. Pigiausia nereiškia geriausia.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą