adsense

Darbas užsienyje: kodėl verta pabandyti?


Paskutiniais metais labai išaugo lietuvių galimybės lengvai judėti visoje Europos Sąjungoje ir legaliai įsidarbinti užsienio valstybėse. Iš Lietuvos išvyko ne tik darbo nerandantys darbingo amžiaus lietuviai, bet ir vos studijas baigę ir Lietuvoje net nebandę darbintis studentai. Galima išskirti daug priežasčių, dėl kurių Lietuvos jaunimas pasirinko emigrantų kelią.

Domėjimasis kitomis kultūromis
Darbas užsienyje suteikia galimybę visiškai panirti į užsienio šalies kultūrą, kasdienį gyvenimą, kai tuo tarpu keliavimas į šias šalis negali pasiūlyti tokios patirties. Tačiau, daugelis studentų pasirenka darbą ir gyvenimą užsienyje vien dėl didesnių pajamų, o tik vėliau galvoja apie naują kultūrinę patirtį. Tie, kurie domisi skirtingomis kultūromis ir nori tai patirti savo kailiu, dažniau renkasi egzotiškus ir tolimus kraštus, tokius kaip Kinija, Meksika, Indija.

Darbo rinkos ypatumai
Įvairi darbo patirtis lemia darbdavių domėjimąsi tavimi kaip būsimu perspektyviu darbuotoju. O darbas užsienyje yra labai naudingas norint išsiugdyti tam tikrus sugebėjimus:
• Iniciatyvumas ir ryžtingumas – reikia daug iniciatyvos ir ryžto ieškant darbo užsienyje ir bandant svetimoje šalyje sėkmingai adaptuotis ir dirbti;
• Komunikabilumas – dirbant užsienyje tarp daugybės skirtingų tautybių ir kitomis kalbomis kalbančių žmonių yra tikras iššūkis, kuris padeda išsiugdyti komunikabilumą;
• Lankstumas – sugebėjimas prisitaikyti ir gyventi nepažįstamoje aplinkoje išugdo darbuotojo lankstumą.
Darbas užsienyje taip pat gali būti gera proga įgyti reikiamos patirties tavo pasirinktoje specialybėje, pavyzdžiui dirbant su aplinkosaugos projektais, tarptautinėse pagalbos ar slaugos agentūrose, viešbutyje arba turizmo srityje. Laikas, kurį praleisi užsienyje dirbdamas pagal specialybę, gali teigiamai įtakoti tavo tolimesnę karjerą.

Atostogos po įtemptų mokslų
Studentams visai naudinga yra pabaigus studijas padirbėti užsienyje ir taip pailsėti naujoje aplinkoje po įtemptų studijų metų. Tuo pačiu jie įgyja daug naudingų žinių ir sugebėjimų. Universitetus baigę studentai, dirbdami užsienyje, turi laiko pagalvoti apie savo karjeros perspektyvas ir priimti teisingus sprendimus dėl ateities įsidarbinimo ar tolimesnių studijų.
Kad ir kokia priežastis lemtų studentų emigraciją į užsienio valstybes, kiekvieną situaciją galima tinkamai panaudoti kuriant ateities karjeros perspektyvas. Net Lietuvoje nerandant darbo, galima bandyti užsienyje rasti tokį darbą, kuris būtų bent kiek susijęs su tavo specialybe arba galima bandyti dirbti ir tuo pačiu įgyti naują kvalifikaciją.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą