adsense

Geriausiai ir blogiausiai mokami darbai JK


Tiems, kurie ieško darbo Jungtinėje Karalystėje naudinga susipažinti su geriausiai ir blogiausiai apmokamais darbais. Taigi, dažnai lietuvių imigrantų darbo pasirinkimą lemia ne turima profesija, bet galimas maksimalus atlyginimas.

JK Nacionalinis statistikos biuras pateikia ataskaitą, kurioje lyginami geriausiai ir blogiausiai apmokami darbai JK ir kokie yra vidutiniai atlyginimai. Pastaba: Vidutiniai atlyginimai ne visada atspindi tikrą atlyginimą, kurį gauną vienas ar kitas darbuotojas, nes mažiausias ir didžiausias atlyginimas gali ženkliai skirtis, pavyzdžiui teisėjo atlyginimas ir teisme dirbančio darbuotojo atlyginimas skiriasi ženkliai, bet jie yra grupuojami vienoje grupėje.

Geriausiai apmokami darbai JK

Stambių įmonių direktoriai ir viršininkai. Vidutinis metinis atlyginimas: £115,576.
Medicinos darbuotojai. Dirbantys ligoninių konsultantai, gydytojai, rajono/apylinkės gydytojai, psichiatrai, chirurgai ir kt. Vidutinis metinis atlyginimas £78,366.
Aukštesnio rango valdininkai. Dirbantys Europos Parlamente, JK Parlamente, diplomatai. Vidutinis metinis atlyginimas £68,283.
Brokeriai. Dirbantys draudimo brokeriai, biržos makleriai ir kt. Vidutinis metinis atlyginimas £61,117
Oro eismo kontrolieriai. Dirbantys oro eismo kontrolieriai, skrydžių planuotojai ir t.t. Vidutinis metinis atlyginimas £60,548.
Finansiniai valdytojai. Dirbantys kredito vadovai, įmonių iždininkai, finansų direktoriai. Vidurinis metinis atlyginimas £58,295.
Vietinės valdžios aukštesnio rango valdininkai. Dirbantys miestelių klerkai ir kt. Vidutinis metinis atlyginimas £55,921.
Policijos darbuotojai (inspektoriai ir aukštesnio rango). Vidutinis metinis atlyginimas £53,937.
IT strategijos ir planavimo darbuotojai. Dirbantys kompiuterių konsultantai, programų konsultantai. Vidutinis metinis atlyginimas £50,143.
Teisininkai. Dirbantys teisininkai, teisėjai, advokatai ir kt. Vidutinis metinis atlyginimas £48,908.

Blogiausiai apmokami darbai JK

Padavėjos ir padavėjai. Vidutinis metinis atlyginimas £11,930.
Barų darbuotojai. Vidutinis metinis atlyginimas £11,930.
Virtuvės darbuotojai ir asistentai. Vidutinis metinis atlyginimas £12,410.
Kelionių ir ekskursijų gidai. Vidutinis metinis atlyginimas £12,561.
Skalbėjai, rūbų valymo paslaugų darbuotojai. Vidutinis metinis atlyginimas £12,657.
Kasininkai. Vidutinis metinis atlyginimas £12,736.
Pramogų parko darbuotojai. Vidutinis metinis atlyginimas £12,767.
Kirpėjos ir kiti grožio srities darbuotojai. Vidutinis metinis atlyginimas £13,194.
Valytojai. Vidutinis metinis atlyginimas £13,807.
Darželių darbuotojos. Vidutinis metinis atlyginimas £13,872.

Deja, tarp imigrantų labiausiai paplitę yra mažiau apmokami darbai dėl anglų kalbos ir kvalifikacijos trūkumo. Tikimės, kad ši informacija bus naudinga planuojant ieškoti darbo JK.


Directgov – nemokama pagalba Anglijoje


Directgov yra Jungtinės Karalystės valdžios elektroninėje erdvėje teikiamos paslaugos Anglijos ir Velso gyventojams. Šiame puslapyje pateikiama reikalinga informacija apie viešas paslaugas, teikiami praktiniai patarimai, kurie yra naudingi gyvenantiems ir dirbantiems ar darbo ieškantiems Anglijoje.

Šiame puslapyje teikiama daug nemokamų paslaugų ir informacijos, kuria lengvai gali pasinaudoti ir Anglijoje gyvenantys lietuviai. Directgov gali padėti įvairiose situacijose, pavyzdžiui užsisakant vairavimo egzaminą, ieškant darbo skelbimų, mokant kelių mokesčius ir ieškant vietinių paslaugų teikėjų, pavyzdžiui darželių ar klinikų.

Ieškantiems darbo ir tiems, kuriuos domina nemokami darbo skelbimai Anglijoje, naudingiausia Directgov paslauga yra Jobcentre Plus. Tai yra didžiausia Britanijos darbo skelbimų bazė, kurioje nemokami skelbimai yra nuolat atnaujinami. Joje galima lengvai rasti darbų, kurie atitinka tavo kvalifikaciją ir gyvenamąją vietą Anglijoje. Šioje nemokamoje darbo skelbimų bazėje galima rasti ne tik darbo skelbimų, bet ir informacijos apie mokymus, apie karjeros galimybes, savanorių darbą Jungtinėje Karalystėje.

Dabar ieškantiems darbo Anglijoje nebereikia mokėti mokesčių įvairioms agentūroms už darbdavio telefono numerį ar kitą kontaktinę informaciją. Jobcentre Plus pateikiama visa reikalinga informacija apie darbą, darbdavį visiškai nemokamai internete.

Svarbiausias patarimas ieškantiems darbo Anglijoje yra tobulinti anglų kalbos žinias ir būti taupiems. Mokėdami anglų kalbą lengvai išvengsite didelių mokesčių už nesuteiktas paslaugas įdarbinimo agentūroms, galėsite patys skaityti nemokamus darbo skelbimus internete ir rasti savo darbą. Svarbiausia būti taupiems ir naudotis nemokamais įsidarbinimo pagalbininkais internete.


EURES – nemokama pagalba įsidarbinant užsienyje


Lietuviams, ieškantiems darbo užsienyje, tampa vis sunkiau gauti pigią arba nemokamą, bet kvalifikuotą pagalbą įsidarbinant vienoje ar kitoje Europos Sąjungos šalyje. Įdarbinimo agentūros plėšia didelius mokesčius už įvairias darbo programas Anglijos fabrikuose, internete daug skelbimų yra netikri, o už jų slypi sukčiai, siekiantys išvilioti dar daugiau pinigų. Tačiau ir dabartinėje situacijoje emigruoti suplanavę lietuviai gali lengvai rasti patikimos informacijos ir nemokamų darbo skelbimų Europoje.

EURES yra darbo mobilumo portalas, kuriame pateikiama informacija apie darbą ir gyvenimą kitose ES šalyse. EURES tinklas konsultuoja ir padeda pasirinkti tinkamiausią darbą vienoje iš 31 Europos šalių. Šiuo metu šiame portale darbo ieškantys lietuviai gali rasti 929 563 nemokamus darbo skelbimus, 561 323 gyvenimo aprašymus ir 22 831 įregistruotus darbdavius.

Be to, visoje Europoje dirba daugiau negu 700 EURES konsultantų, kurie kasdien suteikia kvalifikuotą informaciją darbo ieškantiems žmonėms ir darbdaviams, kurie ieško darbuotojų. EURES tinklas yra geras pagalbininkas planuojantiems dirbti užsienyje, nes čia pateikiama reikalinga informacija visomis Europos kalbomis.

EURES puslapyje galima rasti ir daugybę nemokamų darbo užsienyje skelbimų, kurie yra nuolatos atnaujinami. EURES puslapyje pasirinkite „Darbo paieška“ ir tada įvedę reikiamą informaciją apie šalį, kurioje ieškote darbo, ir savo profesiją. Deja, reikia perspėti, kad visi nemokami darbo skelbimai yra užsienio kalba, pavyzdžiui, jei darbo ieškote Jungtinėje Karalystėje – darbo skelbimai bus anglų kalba, jei Vokietijoje – darbo skelbimai bus vokiečių kalba.

Dar viena gera nemokama darbo paieškos galimybė EURES puslapyje yra „Mano EURES“. Tai yra galimybė užregistruoti savo CV ir parodyti save ir savo žinias darbuotojų visoje Europoje ieškantiems darbdaviams.

Net ir šiais laikais, kai kiekvienas stengiasi kuo daugiau pasipelnyti iš darbo užsienyje ieškančių žmonių, lieka galimybių rasti nemokamų darbo užsienyje skelbimų ir kvalifikuotos pagalbos. Svarbu nebijoti kreiptis į atitinkamas organizacijas, kurios yra finansuojamos ES ir kvalifikuota nemokama pagalba įsidarbinant užsienyje taps realybe.


Darbo galimybės Didžiojoje Britanijoje IT darbuotojams


2011 metais teigiama, kad Didžiosios Britanijos informacinių technologijų srityje dirbančios įmonės įdarbins gana didelį skaičių naujų darbuotojų. JAV stambi įmonė General Electric atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad 2011 metais Didžiojoje Britanijoje IT sektoriuje dirbančių darbuotojų skaičius išaugs beveik šešiais procentais.

Lietuvos IT specialistams, turintiems reikiamą kvalifikaciją ir pakankamai užsienio kalbos žinių, būtų įdomu žinoti, kad net 48 procentai su IT susijusių įmonių planuoja, kad šiais metais įdarbins naujų darbuotojų. Tai suteikia daugiau galimybių Lietuvoje IT specialistų kvalifikaciją turintiems, bet darbo nerandantiems gyventojams, kurie planuoja emigraciją.

Kaip rasti darbą Didžiosios Britanijos IT sektoriuje? Galima darbo ieškoti dar esant Lietuvoje, tačiau nereikia tikėtis, kad skelbimai apie laisvas darbo vietas bus paskelbti lietuviškuose darbo skelbimų puslapiuose ar tokius darbus siūlys lietuviškos įdarbinimo agentūros. Pačiam darbo ieškančiam asmeniui teks atlikti aktyvią darbo paiešką.

Pirmiausia galima kreiptis į įdarbinimo agentūras Didžiojoje Britanijoje. Lengvai pasinaudojus vienu iš puslapių, kuriuose pateikiamas visų įdarbinimo agentūrų sąrašas, galima atrinkti tokias, kurios specializuojasi bendradarbiaudamos su IT srityje dirbančiomis įmonėmis. Tokios įdarbinimo agentūros greičiau tau pasiūlys darbą, atitinkantį tavo kvalifikaciją.

Antras svarbus žingsnis ieškant darbo Didžiojoje Britanijoje yra surinkti visų tave dominančių IT srityje dirbančių įmonių kontaktines detales. Svarbiausia yra jų internetiniai puslapiai, kuriuose dažnai pateikiama informacija apie laisvas darbo vietas ir karjeros galimybes. Tau reikės užpildyti daugybę darbo paraiškų ar išsiųsti daug CV. Tačiau aktyviai ieškodamas gali rasti tikrai gerą darbą.

Prognozuojamų naujų darbo vietų Didžiosios Britanijos IT sektoriuje sukūrimas atveria daug galimybių imigravusiems IT specialistams rasti gerai apmokamą darbą pagal jų kvalifikaciją.


Sveikatos apsaugos darbuotojų trūkumas


Pasaulyje vis dažniau pasigirsta gąsdinimai, kad nepaliaujamai didėja medicinos darbuotojų tiek trečiojo pasaulio valstybėse, tiek ir išsivysčiusiose šalyse. Turbūt medicinos darbuotojai, gydytojai, slaugės gali lengviausiai rasti gerai apmokamą darbą užsienyje.

Guardian.co.uk žurnalistė Sarah Boseley savo viename naujausių straipsnių paskelbė, kad padėtis dėl medicinos darbuotojų yra blogiausia dalyje Afrikos, tačiau ir kitos šalys smarkiai kenčia dėl medicinos darbuotojų trūkumo. Jos straipsnyje teigiama, kad pasauliui reikia dar apie 4.2 milijono sveikatos apsaugos darbuotojų. Darbuotojų trūkumas ypač jaučiamas Amerikoje ir Europoje.

Valstybės, kuriose jaučiamas medicinos darbuotojų trūkumas, turi išmokti motyvuoti, mokyti ir pritraukti darbuotojų iš kitų valstybių. O tuo tarpu Lietuvos specialistai gali laisvai rasti medicinos srities darbų Vokietijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Švedijoje ir kitose valstybėse, kur atlyginimas yra žymiai didesnis.

Lietuvos slaugėms ir gydytojams darbas užsienyje atrodo labai patrauklus dėl geresnių darbo sąlygų ir didesnio atlyginimo už tą patį darbą. Pavyzdžiui, slaugių darbas yra labai sunkus, darbo valandos dažnai yra ilgos, o atlyginimas, palyginus su kitais darbais, yra žemas. Todėl užsienio šalių, tokių kaip Vokietijos, gyventojai patys nenori dirbti tokių darbų.

Svarbiausias kriterijus, kurį taiko imigrantus įdarbinančios medicinos įstaigos, yra tinkamas išsilavinimas ir kalbos žinios. Medicinos srities darbų paiešką galima pradėti internete. Pavyzdžiui, ieškantys medicinos srities darbo Europoje, nemokamų darbo skelbimų gali ieškoti šiuose puslapiuose:

http://www.artemis-europe.com/

http://www.imsrecruitment.com/

http://www.medicaljob-europe.com/

Svetainių, kuriose pateikiami nemokami skelbimai ieškantiems darbo medicinos srityje Europoje, yra labai daug. Turintys pakankamai užsienio kalbos žinių slaugės ar gydytojo darbą užsienyje gali rasti pakankamai lengvai.


Legalus darbas užsienyje


Lietuviai jau seniai emigruoja į įvairias Europos ir pasaulio šalis ieškodami darbo. Vieni griežtai ieško tik legalaus darbo, kiti susivilioja lengvesnėmis galimybėmis įsidarbinti nelegaliai. Nors nelegalų darbą galima gauti daug greičiau nei legalų darbą, tačiau darbuotojui tokio darbo sąlygos dažnai yra visiškai nenaudingos.

Tik legalus darbas ir darbo sutartis užtikrina darbuotojo teises ir pagalbą, nutikus nelaimėms. Tik legaliai dirbdamas darbuotojas moka visus reikiamus mokesčius ir gali tikėtis medicininės ir kitos socialinės pagalbos. Pavyzdžiui, legalus darbas Norvegijoje užtikrina, kad po metų darbo netekęs darbuotojas gali registruotis Norvegijos darbo biržoje ir tikėtis bedarbio pašalpos ar kito darbo pasiūlymo. Tas pats galioja ir dirbant legaliai kitose Europos šalyse. Lietuviams jau nereikia papildomų leidimų norint dirbti legaliai Europos Sąjungos valstybėse, todėl jie turėtų atsakingai naudotis savo teisėmis ir dirbti tik legalų darbą.

Norintys apsisaugoti nuo apgavysčių ir nelegalaus darbo pasiūlymų turėtų išmokti atpažinti nelegalaus darbo pasiūlymus ir būti atidūs skaitydami nemokamus darbo skelbimus interneto puslapiuose.

• Nebendradarbiauti su įdarbinimo agentūromis, kurios nėra registruotos Lietuvoje ar kitoje užsienio šalyje, kurioje ieškoma legalaus darbo. Lietuvos įdarbinimo agentūros privalo darbo biržai pateikti ataskaitas apie įdarbinimą. Todėl lietuviškų legalių įdarbinimo agentūrų sąrašą galima rasti būtent vartant naujausias ataskaitas. Užsienio įdarbinimo agentūros, kurios dirba legaliai, dažnai priklauso įvairioms šalies įdarbinimo agentūrų federacijoms ar sąjungoms. Ieškodami legalaus darbo įdarbinimo agentūrų užsienyje pagalba pasidomėkite, ar pasirinkta agentūra priklauso kokiai sąjungai.

• Patikrink darbo sutartį prieš išvažiuodamas į užsienį ir įsitikink, kad tai legalus darbas. Patikrink, kaip tau bus mokamas atlyginimas. Grynaisiais pinigais mokamas atlyginimas dažnai parodo, kad darbas užsienyje yra nelegalus. Jei gauni darbo atlyginimo lapelį, pažiūrėk, ar jame nurodyti mokesčiai, kurie buvo sumokėti valstybei.

• Jei darbo skelbimą radai internete, patikrink kontaktinius duomenis. Nelegalus darbas dažnai yra siūlomas pavienių asmenų ar kelių asmenų, kurie teigia, kad dirba įdarbinimo agentūrai.

Tik dirbdamas legalų darbą užsienyje būsi tikras, kad reikiamu metu sulauksi tinkamos pagalbos ir tau nereikės išleisti visų uždirbtų pinigų. Legalus darbas taip pat užtikrina, kad tu turi galiojančią darbo sutartį ir patyręs nesąžiningus darbdavių veiksmus ar negavęs atlyginimo galėsi kreiptis pagalbos į teisėsaugos institucijas. Tuo tarp nelegalus darbas ne tik tau nesuteikia jokių garantijų, tu dar rizikuoji ir patirti daug nemalonumų, jei tave dirbantį suras teisėsaugos pareigūnai.


Darbas užsienyje


Darbas užsienyje daugeliui atrodo labai liūdna mintis. Tu gali aplankyti savo artimuosius labai retai, o dažniausias bendravimas vyksta internetu ir telefonu. Tu negali apkabinti savo šeimos kada tik užsimanęs. Darbas užsienyje sukelia labai daug liūdnų ir ilgesingų minčių, tačiau darbas užsienyje siūlo tokius privalumus, dėl kurių dauguma lietuvių pasirenka emigraciją ir darbą svečioje šalyje.

Vienas darbo užsienyje privalumų yra tai, kad užsienyje dirbdamas darbuotojas gali susikoncentruoti ties darbu ir pamiršti visus namie kamavusius rūpesčius. Lietuvoje už žemą atlyginimą dirbdamas žmogus nuolat rūpinasi, kaip jam pavyks sumokėti mokesčius ir pamaitinti šeimą. Tokios mintys trukdo produktyviai dirbti ir efektyviai siekti karjeros. Dirbdamas užsienyje lietuvis tokių minčių išvengia, nes atlyginimas yra pakankamas ne tik pragyventi, bet ir šiek tiek sutaupyti.

Kitas darbo užsienyje privalumas yra tas, kad dirbdami ir gyvendami užsienyje žmonės gali pamatyti ir patirti daug naujų dalykų. Priešingai nei dirbant Lietuvoje, darbas užsienyje siūlo galimybę dirbti su žmonėmis iš kitų kultūrų. Taip didinamas žmonių tolerantiškumas ir gebėjimas dirbti ir bendradarbiauti su kitokį požiūrį turinčiais žmonėmis. Darbas užsienyje padeda ugdyti naujas savo savybes ir įgyti naujų žinių.

Darbas ir gyvenimas užsienyje daugeliui atrodo patraukli galimybė ir dėl to, kad jie nori gyventi pasirinktoje užsienio šalyje. Vienus į kitą šalį gali atvilioti meilė, kitus gamta, o treti ją gali pasirinkti dėl galimybių tobulėti kurioje nors specifinėje srityje, pavyzdžiui norit tobulinti užsienio kalbą. Kitiems, turintiems kvalifikaciją, darbas užsienyje yra vienintelė galimybė dirbti darbą pagal kvalifikaciją už padorų atlyginimą.

Na ir pagrindinė priežastis, dėl kurios dauguma lietuvių šiuo metu renkasi darbą užsienyje yra didesnis uždarbis. Kitose Europos šalyse darbuotojai už tą patį darbą gauna daug didesnį atlyginimą. Jo užtenka ne tik pagrindiniams poreikiams patenkinti, bet ir pataupyti, papramogauti ir likusiai šeimai į Lietuvą šiek tiek parsiųsti.
Kad ir kokia priežastis tave viliotų dirbti ir gyventi užsienyje, iš pradžių tinkamai suplanuok savo išvažiavimą ir darbo paieškas ir tik tada pirk bilietą.

Pokalbis dėl darbo internetu


Sparčiai tobulėjančios informacinės technologijos ir jų plačios panaudojimo galimybės versle sukėlė naujų iššūkių darbo ieškantiems žmonėms. Nors pokalbis dėl darbo internetu yra gana patogus dalykas lietuviams, kurie vis dar būdami Lietuvoje ieško darbo užsienyje, toks pokalbiai dėl darbo internetu sukelia ir daug streso kandidatams, dalyvaujantiems tokiuose pokalbiuose. Dažnai įmonės panaudoja tokias programas kaip Skype ir jų pakalba atlieka pokalbius dėl darbo su darbuotojais, kurie tuo metu negali atvykti į įmonę. Tai patogu, bet kelia naujų iššūkių bedarbiams. Ruošiantis pokalbiui dėl darbo internetu reikia prisiminti kelis dalykus.

Svarbiausia yra technika, kuri bus naudojama pokalbio dėl darbo Skype metu. Ne visi namie turi greitą kompiuterį, video kamerą ir greitą internetą. Verta tai apsvarstyti prieš pokalbį. Gal verta pasirinkti kitą vietą, kurioje techninės galimybės yra daug geresnės. Nepatartina rinktis interneto kavinių, kuriose lankosi daug žmonių, kuriose vyrauja triukšmas. Galima paprašyti draugų pagalbos ir valandą pasinaudoti jų asmeniniu kompiuteriu. Jei pasirinksite interneto kavinę, rinkitės, kad ji būtų tuščia arba tokią, kuri suteiktų atskirą patalpą jums. Jei pokalbio dėl darbo Skype metu nutrūktų interneto ryšys, jam atsiradus atsiprašykite už techninius nesklandumus. Tokios situacijos sukelia daug streso, bet neleiskite tam stresui sugadinti jūsų įsidarbinimo galimybių.

Pokalbis dėl darbo internetu yra toks pats oficialus, kaip ir pokalbis įmonėje. Būtina apsirengti profesionaliai, atrodyti tvarkingai. Sėdėti tiesiai. Be to, reikia vengti tam tikrų spalvų ir raštų tiek rūbuose, tiek ir aplinkoje. Kamera parodys viską, kas jus supa, tai gali blaškyti jus kalbinantį personalo darbuotoją, jis praleis svarbiausią informaciją apie jūsų sugebėjimus stebėdamas už jūsų nugaros esančios sienos ornamentus. Geriausia, kad fonas būtų neutralios spalvos, už jūsų nugaros gali būti knygų lentyna. Patalpos, kurioje jūs esate pokalbio dėl darbo metu, apšvietimas taip pat yra labai svarbus. Per daug ryški šviesa išryškins viską. Per daug tamsi ar niūri patalpa paliks tokį pat įspūdį apie jus. Pasirinkite gerą apšvietimą ir tvarkingą aplinką.

Kandidatams pakankamai užtenka rūpesčių ruošiantis atsakymus į įvairius klausimus užsienio kalba, o dabar panaudojant naujausias technologijas jie dar turi tapti ir profesionaliais aktoriais, sugebančiais gerai atrodyti prieš kamerą. Pokalbio dėl darbo internetu metu nepatariama daug judėti, naudoti daugybę gestų. Aplinka turi ne tik gerai atrodyti. Reikia prisiminti, kad mikrofonas gali pagauti ir kitokius garsus, pavyzdžiui kaimynų triukšmą, šuns lojimą ar panašiai. Stenkitės pasirinkti tokią vietą, kurioje pašalinių garsų būtų mažiausiai. Išsprendus techninius klausimus lieka pačiam pasiruošti pokalbiui dėl darbo per Skype. Pokalbio dėl darbo metu žiūrėkite į kamerą, nenusisukinėkite, nenukreipkite akių, tačiau nebūkite akmeninio veido.


Geriausios darbovietės Europoje 2010


Darbo užsienyje ieškantys jauni specialistai dažnai domisi perspektyviomis ir karjerą padedančiomis kurti įmonėmis. Pirmasis darbas po studijų įmonėje, kuri užtikrina profesionalią darbo aplinką ir geras tobulėjimo galimybes, gali būti gera pradžia kuriant savo karjerą. Todėl prieš pradedant darbo paieškas verta pasidomėti geriausiomis darbovietėmis Europoje.

„The Great Place to Work“ Institutas kiekvienais metais sudaro geriausių įmonių, atsižvelgiant į darbo sąlygas ir darbuotojų vertinimą, sąrašus Europoje ir visame pasaulyje. Šiame įraše pateikiame geriausių smulkių ir vidutinių bei geriausių stambių įmonių sąrašus.

Geriausi smulkūs ir vidutinio dydžio darbdaviai Europoje:

Samhoud; Nyderlandai
Middelfart Sparekasse; Danija
Reaktor; Suomija
Roche Pharmaceuticals; Danija
noventum consulting; Vokietija
4flow; Vokietija
Frøs Herreds Sparekasse; Danija
ConSol* Software; Vokietija
Creativ Company; Danija
Autisme Center Vestsjælland; Danija
Visas sąrašas čia.

Geriausi stambūs darbdaviai Europoje:

Microsoft; Austrija, Belgija, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Italija, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija, Ispanija, Švedija, Šveicarija, JK.
ATP; Danija
SMA Solar Technology; Vokietija
3M Deutschland | 3M ESPE; Vokietija
IRMA; Danija
Coca-Cola HBC Greece; Graikija
SAS Institute; Belgija, Nyderlandai, Norvegija, Švedija
Accenture; Suomija, Švedija
domino-worldTM; Vokietija
PepsiCo (Tasty Foods -Greece); Prancūzija, Graikija, Airija
Visas sąrašas čia.

Specialistams, turintiems kvalifikaciją, verta pasidomėti įsidarbinimo galimybėmis šiose įmonėse prieš pradedant ieškoti darbo užsienyje.


Įdarbinimo agentūros Anglijoje


Peržvelgus lietuviškų įdarbinimo agentūrų pasiūlymus dažnai kyla abejonė, ar verta joms mokėti tokius didelius paslaugų teikimo mokesčius ir važiuoti į užsienį dirbti pačių juodžiausių ir blogiausiai mokamų darbų. Tiems, kurie jau turi draugų ar giminių Anglijoje, kurie gali padėti pirmosiomis savaitėmis užsienyje, patariama darbo ieškoti jau atvykus į Angliją. Jau esant Anglijoje galima naudotis visais įmanomais darbo paieškos šaltiniais, klausinėti draugų, ar jie žino apie laisvas darbo vietas, skaityti laikraščių ir internetinių puslapių darbo skelbimus ir kreiptis į vietines įdarbinimo agentūras.

Bendradarbiauti su įdarbinimo agentūromis Anglijoje yra naudinga. Jos palaiko ryšius su daugybe darbdavių, žino apie naujausias laisvas darbo vietas, todėl jos daug greičiau gali tau pasiūlyti darbą. Be to, dauguma įdarbinimo agentūrų Anglijoje specializuojasi tam tikrose darbų srityse, pavyzdžiui agrikultūra, statybos ir t.t. Todėl verta užsiregistruoti su tokia įdarbinimo agentūra, kuri yra ne tik arti tavo gyvenamosios vietos, bet kuri gali pasiūlyti daugiau darbų, susijusių su tavo specialybe.

Darbo ieškantiems lietuviams dažnai tenka susidurti su „įdarbinimo agentūromis“ Lietuvoje, kurios ima vienkartinius darbo programos mokesčius, mokesčius už darbdavio telefono numerį ir kitokius mokesčius, kurių galima išvengti. Anglijoje įdarbinimo agentūra negali iš tavęs imti mokesčio už tai, kad ji surado ar bandė sutarti tau darbą. Įdarbinimo agentūra taip pat privalo tau sumokėti už darbą, net jei žmogus, kuriam tu dirbai, nesumokėjo. Tu neprivalai naudotis jokiomis papildomomis įdarbinimo agentūros paslaugomis, kaip CV rašymas ar papildomi kursai.

Tiems, kurie nori rasti patikimą ir gerą įdarbinimo agentūrą Anglijoje, turėtų pasidomėti tomis, kurios priklauso Personalo verbavimo ir įdarbinimo konfederacija (REC). Šiai konfederacijai priklauso daug įdarbinimo agentūrų, kurios privalo laikytis tam tikrų taisyklių ir standartų. Jos yra pasirašiusios Profesionalios praktikos kodą, kuris garantuoja, kad agentūra suteikia kvalifikuotas paslaugas darbdaviams ir darbo ieškantiems žmonėms. Jos laikosi etiško darbo standartų, šios agentūros yra laiku informuojamos apie naujausius pasikeitimus teisėje ir praktikoje. O kas svarbiausia, klientas gali kreiptis į REC, jei įdarbinimo agentūra nesilaiko numatytų įstatymų ir REC nustatytų procedūrų. Klientui yra lengviau su REC pagalba užpildyti visus dokumentus.

REC priklausančias agentūras galima rasti čia.

O pabaigai apie įdarbinimo agentūras Anglijoje galima pasakyti, kam mokėti lietuviams už juodo darbo pasiūlymą su mažu atlyginimu, jei galima pasinaudoti profesionaliomis įdarbinimo agentūrų paslaugomis užsienyje. Paslaugos nieko nekainuos, o pasiūlytų darbų pasirinkimas bus daug platesnis.


Vasaros sezono darbai užsienyje


Tiems, kuriuos domina darbas užsienyje tik vasaros metu, yra didelis pasirinkimas sezoninių darbų įvairiose šalyse. Dažnai lietuviai pasirenka įdarbinimo agentūrų siūlomus žemės ūkio darbus užsienyje ir taip praranda savo galimybes per vasarą uždirbti dirbdami kitokius darbus. Šiame įraše pateikti pagrindiniai vasaros sezono darbai užsienio šalyse, kurie praplės darbo užsienyje ieškančių žmonių pasirinkimą ieškant gero darbo.

Vyrėjai ir pagalbiniai virtuvės darbininkai.
Vasaros metu vyrėjai ir pagalbiniai virtuvės darbininkai gali rasti daugybę darbo pasiūlymų įvairiuose užsienio šalių kurortuose. Kvalifikaciją turintiems virėjams rasti tokį darbą yra daug lengviau. Daugelyje tokių darbų užtenka minimalių užsienio kalbos žinių.

Auklės ir vaikų priežiūros darbuotojai.
Tokius darbus dažnai siūlo įvairūs tolimų ir artimų kelionių užsienyje organizatoriai. Kadangi vasaros metu turizmas yra daug aktyvesnis, šie darbuotojai randa daugiau pasiūlymų vasaros metu. Toks darbas tinkamas patirties dar neturintiems jauniems studentams, kurie nori praleisti vasarą gražioje turistinėje kitos šalies dalyje. Dažnai agentūros ieško darbuotojų su patirtimi arba turinčių tinkamą išsilavinimą.

Priežiūros darbai.
Vasaros sezono metu užsienio šalyse yra labai daug statybos ir būsto priežiūros ir renovacijos darbų pasiūlymų. Užsieniečiai vasaros atostogas dažnai leidžia vasaros vilose, o tuo tarpu jiems reikia darbininkų, kurie atnaujintų jų namus, kuriuose jie gyvena visus metus. Dažniausiai tokie darbai apima dažymą, parketo klojimą, trūkumų taisymą, santechnikos keitimą ir kt. Tie, kurie turi vairuotojo teises ir dailidės ar santechniko išsilavinimą, turi panašaus darbo patirties, darbą randa daug lengviau.

Vasaros stovyklų darbuotojai.
Tiems, kurie dar neturi reikiamo išsilavinimo ir neturi darbo patirties, vasarą lengviau įsidarbinti vasaros stovyklose. Jie gali atlikti įvairius pagalbinius darbus, o tie, kurie turi patirties ar išsilavinimą, gali dirbti grupių vadovais, renginių organizatoriais.

Kruizinių laivų darbuotojai.
Vasaros sezonu daugelis gali rasti įvairių darbų kruiziniuose laivuose. Patariama pasidomėti darbais tose šalyse, kuriuose kruizinių laivų kelionės yra populiarios, pavyzdžiui Norvegijoje, Ispanijoje ar kitose Europos šalyse.

Darbuotojai kurortuose.
Įvairiuose užsienio kurortuose vasaros sezono metu reikia įvairiausių darbuotojų. Čia darbą gali rasti barų ir kavinių darbuotojai, suvenyrų pardavėjai ir gelbėtojai. Tokiems darbams dažniausiai reikia užsienio kalbos žinių.

Be šių darbų galima rasti daugybę kitų darbų vasaros sezonui. Svarbu vasaros sezono darbo paiešką pradėti anksti pavasarį, nes įdarbinimo procesas dažnai yra pradedamas dar anksti prieš sezono pradžią.


Sezoniniai darbai Europoje I


Galvojantiems apie sezoninį darbą užsienyje, bet dar nenusprendusiems, kurią šalį pasirinkti, pateikiame kelias sezoninių darbų skelbimų svetaines. Čia rasite sezoninių darbų skelbimų Europoje ir ne tik. Be to, daugelis šių sezoninių darbų skelbimų puslapių priklauso įdarbinimo agentūroms, kurios ima mokestį iš darbdavio už darbuotojų suradimą, todėl jų paslaugos jums yra nemokamos.

Pickingjobs. Sezoninių darbų Europoje skelbimai. Galima rasti darbo skelbimų skinti vaisius ar daržoves, darbų viešbučiuose skelbimai, pavyzdžiui dirbti animatoriais.

Fruitfuljobs. Sezoninio darbo skelbimai UK. Galima skaityti skelbimus pačiam arba užregistruoti savo CV ir laukti tinkamiausio darbo pasiūlymo.

Natives. Reikia tik užsiregistruoti norint gauti daugybę sezoninio darbo skelbimų UK tiek vasaros, tiek ir žiemos sezonams.

Ski Staff. UK įdarbinimo agentūra, kuri siūlo žiemos sezono darbą Alpėse. Puiki galimybė įgyti darbo patirties ir išmokti nemokamai mėgautis slidinėjimu Alpėse.

Hotrecruit. Darbo skelbimų puslapis, kuriame galima rasti daug sezoninių ir ne tik sezoninių darbų skelbimų UK ir kitose Europos šalyse.

Anywork Anywhere. Daugybė sezoninių darbų visame pasaulyje skelbimų, be to galima rasto ir savanorių programų pasiūlymų.

Internete pilna sezoninių darbų skelbimų svetainių, tačiau surasti tokias, kurios siūlytų tik realius darbus o ne vien mokamas vasaros savanorių programas, už kurias dar pats turi susimokėti, yra pakankamai sunku. Šiam kartui pateikiame šias sezoninių darbų svetaines, bet tai tikrai nėra vienintelės, kuriose galima rasti tikrai gerų pasiūlymų, už kuriuos nereikia mokėti jokių agentūros ar registracijos mokesčių.


Darbo skelbimai (Danija)


Danijoje galima rasti daugybę darbo skelbimų, skirtų tik tarptautiniams darbuotojams. Šiame įraše pristatomi pagrindiniai interneto puslapiai, kuriuos turėtų aplankyti kiekvienas darbo Danijoje ieškantis žmogus.

Workindenmark.dk. Tai yra oficialus danų puslapis, skirtas tarptautiniam įsidarbinimui. Visa informacija šiame puslapyje pateikiama anglų, danų, vokiečių ir lenkų kalbomis, tačiau dešinėje viršuje prie kalbų yra ir mygtukas „versti su Google vertėju“. Šiuo metu šiame puslapyje yra apie 1069 darbo pasiūlymai. Be to, šiame puslapyje kiekvienas darbo ieškantis žmogus gali sukurti savo profilį ir taip padidinti savo galimybes greičiau rasti tinkamą darbo skelbimą Danijoje.

Jobnet.dk. Šį puslapį sukūrė ir prižiūri oficiali darbo agentūra Danijoje. Jame galima rasti darbo skelbimų ir daug informacijos apie darbo galimybes Danijoje. Be to, Jobnet.dk turi darbo centrus visoje Danijoje. Jų atsakomybė yra padėti darbo ieškantiems žmonėms susirasti tinkamą darbą, padėti užpildyti įvairius dokumentus ir suteikti bendrą informaciją apie darbo rinką Danijoje. Šiuose centruose lankytojai gali naudotis kompiuteriais ir ieškoti tinkamų darbo skelbimų Danijoje. Daug informacijos pateikiama anglų kalba, tačiau visi darbo skelbimai yra tik daniškai.

Jobindex. Tai darbo skelbimų puslapis, kuriame darbo ieškantis žmogus gali užsiregistruoti ir ieškoti darbo skelbimų. Kasdien Jobindex suteikia galimybę skaityti daugiau kaip 10 000 darbo skelbimų, o darbdaviai gali ieškoti kandidatų tarp 50 000 darbuotojų CV. Šis puslapis laikomas didžiausiu darbo skelbimų puslapiu Danijoje. Tačiau reikia perspėti, kad šiame puslapyje pateikiama labai mažai darbo skelbimų anglų ar kita kalba. O jei skelbimas parašytas danų kalba, darbdavys tikisi, kad darbuotojas mokės šią kalbą. Bet vienas įdomus dalykas, kurį galima rasti šiame puslapyje yra atlyginimo skaičiuotuvas. Jis taip pat pateikiamas danų kalba, bet jį naudoti labai paprasta ir užtenka užpildyti tik kelis laukelius: Jobtitler (pareigos), Områder (Danijos dalis, kurioje ketini dirbti), Uddannelseniveau (išsilavinimas), Alder (amžius), Erhvervserfaring (darbo patirtis metais) ir Ledererfaring (darbo patirtis dirbant lyderiu, vadovu). Gautas atlyginimas ne visada yra tikslus, bet leidžia nuspręsti, kokio atlyginimo gali tikėtis dirbdamas Danijoje.

Career guide 2 Denmark. Šis puslapis naudingas tiems, kurie tik baigė studijas Lietuvoje ir neradę darbo ieško įsidarbinimo galimybių užsienyje. Šiame puslapyje pateikiama informacija apie įsidarbinimo galimybes studentams daugiau nei 60 žinomų užsienio kompanijų Danijoje, tokių kaip Nokia Danijos filiale ir t.t. Puslapyje rasite įmonių kontaktinę informaciją ir laisvų darbo vietų skelbimus.Informacija anglų kalba.

Peržvelgus daugelį Danijos darbo skelbimų galima spręsti, kad savarankiškai ieškant darbo Danijoje yra privaloma Danų kalba. Jei jos nemoki, visai gea mintis pradžioje kreiptis į įdarbinimo agentūras, kurios padeda rasti bent sezoninį darbą Danijoje. Viena tokių yra:

Seasonalwork.dk. Įdarbinimo agentūra, kuri padeda rasti sezoninius darbus Danijoje. Užtenka užpildyti CV formą internetu ir laukti. Ši įdarbinimo agentūra susisieka tik su atrinktais darbuotojais, kuriems gali pasiūlyti darbo vietą. CV patariama pildyti kuo detaliau.

Rasti gerą darbą Danijoje visada įmanoma, bet reikia ieškoti. Danų kalbos pamokos tą paiešką labai palengvintų.


Lietuviškos įdarbinimo agentūros


Lietuvoje darbo ieškantys asmenys labiau pasitiki savimi ir patys savarankiškai bando rasti sau darbą skaitydami darbo skelbimus laikraščiuose ir interneto skelbimų puslapiuose. Tačiau ieškant darbo užsienyje daug kam pritrūksta drąsos ir žinių darbo paiešką atlikti savarankiškai. Todėl daugelis kreipiasi pagalbos į lietuviškas ar užsienio šalyje veikiančias privačias įdarbinimo agentūras. Tačiau ir jos daugeliui kelia baimę. Pasiklausę daugybės istorijų apie apgavystes asmenys bijo pakliūti į eilinių sukčių spąstus. Dėl to, šiame įraše bus pateikta daugiau informacijos apie lietuviškas įdarbinimo agentūras, kurios lietuviams padeda įsidarbinti užsienyje.

Remiantis įstatymais, įdarbinimo paslaugas teikiančios įmonės ir fiziniai asmenys privalo teikti Lietuvos darbo biržai pranešimus apie savo veiklą, įdarbintus žmones ir t.t. Paskutinė tokia ataskaita buvo teikta už 2010 metų 3 ketvirtį. Šioje ataskaitoje matoma, kad praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje veiklą vykdė 79 įdarbinimo agentūros, o iš jų 60 pateikė veiklos ataskaitas. Iš jų 24 agentūros veiklą vykdė įdarbindamos žmones užsienyje.

Toliau pateikiamas Lietuvoje veiklą vykdančių įdarbinimo agentūrų, kurios lietuviams padeda įsidarbinti užsienyje, sąrašas:

Extra travel (Kaunas) Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB „Geriausia alternatyva“ (Kaunas) Įdarbinimas Norvegijoje.
UAB "KAEMKA" (Kaunas) Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB "Įdarbinimo tarpininkavimo centras" (Kaunas) Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB "Pasaulio kraštas" (Kaunas) Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB ANNUS (Kaunas) Įdarbinimas Graikijoje, Olandijoje, Švedijoje.
UAB "CENTURION IT" (Kėdainiai) Įdarbinimas Olandijoje.
UAB "Personalo projektų valdymas" (Klaipėda) Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB "ISMIRA" (Klaipėda) Įdarbinimas Kipre.
UAB ,,Eurolingvo Plius" (Marijampolė) Įdarbinimas Austrijoje.
UAB ,,Korsas" (Marijampolė) Įdarbinimas Prancūzijoje.
Regional Recruitment Services Ltd Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB "Euro kryptis" (Šiauliai) Įdarbinimas Graikijoje, Kipre, Olandijoje.
UAB "Darbintera" Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB "BALTNORA" (Kaunas) Įdarbinimas Norvegijoje.
UAB ,,Baltic workforce"(Vilnius) Įdarbinimas Danijoje.
UAB ,,AIFA GROUP" (Vilnius) Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB "Persorenta" (Vilnius) Įdarbinimas Kipre.
UAB "Darbas Europoje" (Vilnius) Įdarbinimas Graikijoje, Jungtinėje Karalystėje.
UAB "Antex pluss" (Vilnius) Įdarbinimas Graikijoje, Jungtinėje Karalystėje.
VšĮ "Aulina" (Vilnius) Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB "Nilara" (Vilnius) Įdarbinimas Jungtinėje Karalystėje.
UAB "Jobcenter" (Vilnius) Įdarbinimas Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje.
UAB "Qbis" (Vilnius) Įdarbinimas Olandijoje.
UAB "The best future" (Vilnius) Įdarbinimas Vokietijoje.

Dar svarbu paminėti, kad pagal Tarptautinės darbo organizacijos Konvenciją, privačios įdarbinimu užsienyje užsiimančios agentūros negali imti nei tiesioginių, nei netiesioginių mokesčių už įdarbinimą iš darbo ieškančių asmenų (daugiau informacijos LDB). Pastebėjus bet kokius pažeidimus patys asmenys turi kreiptis į policiją. Tik taip visi, kurie ieško darbo užsienyje su įdarbinimo agentūrų pagalba, apsisaugos nuo lupikavimo ir išnaudojimo. Kai kurios įdarbinimo agentūros ar pavieniai asmenys, užsiimantys įdarbinimo paslaugomis, prašo sumokėti nuo kelių šimtų iki tūkstančių litų už jų paslaugas. Pigiau būtų porą mėnesių lankyti aktyvius užsienio kalbos kursus ir pačiam aktyviai gilinti kalbos žinias, o tada savarankiškai ieškoti darbo užsienyje skaitant darbo skelbimus ar kreipiantis į įdarbinimo agentūras užsienyje.

Prieš pasirašydami sutartį su įdarbinimo agentūra, būtinai ją perskaitykite. Įsitikinkite, kad viską joje suprantate. Reikalaukite sutarties ir su darbdaviu. Į užsienį neturite vykti bent be trumpalaikės darbo sutarties su savo darbdaviu. Būkite budrūs ir saugokite savo pinigus.


Pokalbis dėl darbo telefonu


Ne vienas darbo ieškojęs užsienyje ir Lietuvoje susidūrė su darbo interviu telefonu. Tokie skambučiai – darbo interviu telefonu yra labai populiarūs. Jų metu personalo specialistas kalba su pretendentu, klausinėja apie patirtį ir po jo nusprendžia, ar šį pretendentą kviesti į pokalbį dėl darbo įmonėje. Tai bene pats baisiausias pokalbis telefonu, kurio neišvengia daugybė darbo ieškančių žmonių užsienyje. Užsienyje tokie darbo skambučiai yra daug populiaresni, nes darbdaviai dažnai nori įsitikinti, kad tavo kalbos žinios yra pakankamos šiam darbui, kad tu esi pakankamai motyvuotas dirbti tokį darbą. Taigi, būtina kuo daugiau žinoti apie tokius pokalbio dėl darbo skambučius ir jiems tinkamai pasiruošti.

Dažniausiai pokalbis dėl darbo telefonu, kai mums skambina įmonės personalo specialistas, mus užtinka netikėtai. Ieškodami darbo išsiunčiame daugybę CV, o po kelių savaičių netikėtai sulaukiame skambučio, kurio metu įmonės personalo specialistas informuoja, kad norėtų su jumis telefonu atlikti interviu ir paklausia, ar dabar tinkamas metas. Darbo ilgai ieškojęs žmogus, bijodamas prarasti savo galimybę, tuoj pat sutinka ir pradeda pokalbį dėl darbo telefonu. Tai viena didžiausių klaidų, kurias galima padaryti per pokalbį dėl darbo. Taigi, labai sunku yra susikaupti vos per kelias sekundes, kai tuo metu dar kalbant su personalo specialistu širdis dreba, ir pradėti interviu visai jam nepasiruošus.

Dažnai tokie skambučiai mus užklumpa netikėtai, atliekant buities darbus, apsiperkant parduotuvėje, esant svečiuose ar dar kokioje nepatogioje situacijoje. Pokalbis tokioje situacijoje yra ilgas, varginantis, tau nepasiruošusiam sunku prisiminti visas detales apie savo patirtį ir išsilavinimą. Pokalbis sekasi sunkiai, tu vis prašai pakartoti klausimus, pats jauti, kad darai daug kalbos klaidų. Nėra nieko baisiau kaip dalyvauti telefoniniame pokalbyje dėl darbo kita užsienio kalba ir dar jam nepasiruošus. Po tokio pokalbio dažniausiai nebūsi pakviestas į antrą pokalbį dėl darbo įmonėje.

Taigi, kyla klausimas, kaip reikia tinkamai pasiruošti pokalbiui dėl darbo telefonu. Tokiam pokalbiui reikia ruoštis kaip ir įprastiniam darbo interviu įmonėje. Turėk savo CV priešais save, atsisėsk ramioje, tylioje vietoje, kurioje niekas tavęs netrukdys, pasipraktikuok kalbėti apie savo ir savo patirtį. Jei personalo specialistas skambina tau ir klausia, ar dabar yra tinkamas metas pokalbiui dėl darbo telefonu, ir tau šis laikas nėra patogus, be baimės paprašyk susitarti dėl kito tau patogesnio laiko, kada tu galėtum atlikti šį interviu. Dauguma personalo specialistų pasiūlys interviu atlikti iš karto, tačiau jokiu būdu nesitikės, kad tu viską mesi ir iškart atliksi tą interviu. Personalo specialistai, ypač tie, kurie dirba įdarbinimo agentūroms, tikėsis, kad didžioji dalis pretendentų paprašys kito patogesnio laiko pokalbiui dėl darbo telefonu. Jie žino, kad tik vos keli pretendentai nenorės tokio pokalbio nukelti kitam laikui.

Tiesą pasakius, geras pasiruošimas pokalbiui dėl darbo telefonu tau suteikia didelį pliusą. Tau nereikia palaikyti tiesioginio kontakto su tave kalbinančiu personalo specialistu, tu gali naudotis savo CV, pasiruoštais atsakymais, pasakojimais apie savo patirtį ir eitas pareigas. Tu taip pat gali pasiruošti sąrašą klausimų, kurių norėtum paklausti personalo specialisto po to, kai interviu yra baigtas. Toks pasiruošimas duos daug geresnių rezultatų nei tavo sutikimas tuoj pat atlikti interviu.

Jei pokalbio dėl darbo telefonu metu tau reikia pagalvoti prieš atsakant į personalo specialisto klausimą, tu gali drąsiai jo parašyti minutėlės apsvarstyti atsakymui. Bet venk tokių tylos užpildymų, kaip „hmm“, „eee“ ir panašiai. Prisimink, kad pokalbio dėl darbo telefonu specialistas girdi tik tavo balsą ir kalbėjimą, todėl jis ne tik atkreipia dėmesį į tavo užsienio kalbos žinias, bet ir vertina kitus kalbinius dalykus. Interviu pabaigoje paprašyk personalo specialisto, kuris tave kalbino, vardo ir kontaktinės informacijos.

Prisimink, kad pokalbis dėl darbo telefonu yra tik pradinis darbo interviu etapas. Jei jį praeisi sėkmingai, su tavimi bus susisiekta dar kartą ir tu būsi pakviestas į pokalbį dėl darbo įmonėje. Tinkamai pasiruošk tokiam pokalbiui, nebijok jo nukelti vėlesniam laikui.


Darbo skelbimai (Vokietija)


Vokietijai atvėrus savo rinką naujoms aštuonioms Europos Sąjungos šalims ir lietuviai galės lengviau įsidarbinti šioje šalyje. Daugiausia lietuvių kreipsis į įdarbinimo agentūras ir taip stengsis įsidarbinti. Tačiau tiems, kurie yra drąsesni, nebijo patys ieškoti tokio darbo, kuris jiems patiktų, ir, kas svarbiausia, gerai moka vokiečių kalbą, gali patys bandyti savo laimę skaitydami darbo skelbimus Vokietijos interneto puslapiuose. Čia pateikiami keli pagrindiniai interneto darbo skelbimų puslapiai, kuriais dažniausiai naudojasi vokiečiai ir Vokietijoje jau daugybę metų gyvenantys imigrantai.

www.arbeiten.de. Šiame puslapyje galima rasti kelis tūkstančius įvairiausių darbo pasiūlymų skirtinguose Vokietijos miestuose. Jame skelbiami pilno etato, puse darbo dienos ir sezoniniai darbai Vokietijoje. Darbo ieškantis interneto vartotojas gali užregistruoti savo CV – taip jį lengviau ras būsimi darbdaviai ir jam bus el. paštu ar sms siunčiami darbo pasiūlymai. Darbo skelbimai ir puslapis tik vokiečių kalba.

Stepstone. Šis darbo skelbimų puslapis buvo sukurtas 1996 metais Norvegijoje, tačiau greitai tapo populiarus ir kitose šalyse. Vokietijoje šį interneto darbo skelbimų puslapį per mėnesį aplanko apie 5 milijonai lankytojų. Šiuo metu Stepstone skelbiami 46.943 darbo skelbimai. Patogi paieška leidžia pasirinkti tokias paieškos funkcijas, kaip greita paieška, tiksli paieška, regioninių darbų paieška, darbų paieška pagal Vokietijos įmones.

www.stellenanzeigen.de. Šį darbinimo agentūra, kuri veika jau 15 metų sukūrė ir darbo skelbimų Vokietijoje puslapį. Jame galima rasti kelis tūkstančius darbo pasiūlymų Vokietijoje. Be to, šiame puslapyje rasite daugybę patarimų apie tai, kaip įsidarbinti, kaip ieškoti darbo, kaip paruošti savo CV. Įdomus šios svetainės pasiūlymas yra išbandyti jų atlyginimo skaičiuotuvą. Jį panaudojus galima pamatyti, kiek vidutiniškai uždirba kiti darbuotojai, kurie dirba tą patį darbą kaip ir tu. Tai labai naudinga vos tik atvažiavusiam į Vokietiją, nes dažnai per pokalbius į darbą klausiama, kokio atlyginimo tu nori.

Federalinė įdarbinimo agentūra. Ši agentūra Vokietijoje kiekvienam bedarbiui siūlo įdarbinimo paslaugas. Galima šioje agentūroje užsiregistruoti, jei esi bedarbis ir ieškai darbo. Vietiniame Įdarbinimo informacijos biure gali rasti informacijos apie įsidarbinimo galimybes, darbo skelbimus ir naudingos informacijos apie darbą vienoje ar kitoje srityje Vokietijoje. Daugiausia informacijos ir darbo skelbimų šioje svetainėje vokiečių kalba.

Peržvelgus ne tik šiuos darbo skelbimų Vokietijoje puslapius, bet ir daugybę kitų galima daryti išvadą, kad vokiečių kalba norint įsidarbinti Vokietijoje yra privaloma. Reikia nors minimalių žinių, tam kad galėtumėte perskaityti skelbimus, teisingai užpildyti savo CV ir suprasti informaciją apie įsidarbinimą Vokietijoje. Tiems, kurie vokiečių kalbos dar tik pradėjo mokytis kursuose ir nori jau pradėti darbo paieškas patariama naudotis Google vertėju. Bet jei darbą jau ir turi ir nors dauguma vokiečių kalbės angliškai, be vokiečių kalbos žinių bet koks darbas Vokietijoje bus labai sunkus.


Darbo skelbimai UK


Vienas populiariausių būdų ieškoti darbo pasaulyje yra darbo skelbimai laikraščiuose, o šiuo metu internete. Nors lietuviai dažnai darbo UK ieško klausinėdami draugų, giminių, pažįstamų, tačiau yra didelė galimybė darbą UK rasti skaitant darbo skelbimus interneto puslapiuose. Galima skaityti lietuviškus darbo UK skelbimų puslapius, kuriuose dažnai skelbiami ne tik darbai, bet ir įdarbinimo agentūrų paslaugos. Kitas pasirinkimas yra angliški darbo skelbimų puslapiai, kuriuose darbo skelbimų pasirinkimas yra daug didesnis. Taigi, tie, kurie Anglijoje gyvena jau ne pirmus metus ir kuriems anglų kalba yra ne problema, gali lengvai ieškoti darbo Anglijos darbo skelbimų puslapiuose. Šiame įraše pateikiami keturi bene didžiausi UK darbo skelbimų puslapiai.

Monster. Šis puslapis yra geriausiai žinomas tarp darbo skelbimų puslapių UK. Šiuo metu jame galima rasti daugiau nei 5000 darbo pasiūlymų, kuriuos galima rūšiuoti pagal regionus, darbo pobūdį, pareigas ir t.t. Šiame puslapyje darbo ieškantis žmogus gali užregistruoti ir savo CV, kad darbdavys, ieškantis darbuotojų galėtų jį lengviau rasti. Daugybė informacinių straipsnių ir patarimų (anglų kalba) padeda palengvinti darbo paieškas UK. Vienas įdomesnių dalykų, kuriuos galima rasti šiame UK darbo skelbimų puslapyje yra virtualus darbo interviu. Jo pagalba darbo ieškantis žmogus gali pasipraktikuoti būsimą darbo pokalbį, o programa parodys, ar jo atsakymai yra teisingi, duos patarimų, kaip atsakyti į sunkesnius klausimus, kurie priverčia ne vieną darbo ieškantįjį suklusti. Tai ypač aktualu lietuviams, kurie nori pasipraktikuoti darbo interviu angliškai, kurie nori prisiminti pagrindinius klausimus ir atsakymus anglų kalba.

Jobsearch.co.uk. Šiuo metu šiame UK darbo skelbimų puslapyje skelbiami 47,037 darbo skelbimai, puslapyje yra užsiregistravę 28,082 darbo ieškančių žmonių. Darbo skelbimų paieška šiame puslapyje yra tradicinė, reikia įverti pagrindinius kriterijus, pagal kuriuos puslapis atrenka tau tinkamus darbo skelbimus. Tu taip pat gali užregistruoti savo CV. Šio puslapio vartotojai gali užsiregistruoti, jei nori gauti informacinius el. laiškus su jiems aktualiais naujausiais darbo pasiūlymais.

Reed.co.uk. Šis puslapis veikia jau nuo 1995 metų. Tai buvo pirmasis darbo skelbimų puslapis sukurtas įdarbinimo agentūros UK. Hitwise 2010 metų duomenimis Reed.co.uk yra lankomiausias darbo skelbimų puslapis UK. Šiuo metu šiame darbo skelbimų puslapyje yra pateikiami 109,399 darbo skelbimai. Darbo ieškantys žmonės, kurie nori naudotis šiuo puslapiu ir matyti visus darbo skelbimus, turi užsiregistruoti.

Jobsite. 2010 metais šis darbo skelbimų UK puslapis laimėjo NORA apdovanojimą už „Geriausią dešimtmečio įdarbinimo puslapį“. Šio darbo skelbimų puslapio istorijoje pateikiama ir daugiau apdovanojimų, taigi, galima manyti, kad jis yra gana populiarus. Šiuo metu Jobsite puslapyje yra pateikiami 43 117 darbo skelbimai. Šiuo puslapiu naudojasi ne tik pavieniai darbdaviai, kurie ieško darbuotojų, bet ir įdarbinimo agentūros, kurios dirba daugybei įmonių UK.

Internetiniai darbo skelbimų puslapiai yra greitas ir geras būdas norint rasti darbą UK. Juose rasi ne tik daugiau pasiūlymų nei vietiniuose laikraščiuose, bet tai pat rasi ir daug naudingų patarimų, kaip paruošti savo CV, kaip pasiruošti pokalbiui dėl darbo ir t.t. Tačiau nepamiršk, kad darbo skelbimų puslapiuose labai dažnai gali skelbtis ir sukčiai, todėl paskaityk ankstesnį įrašą apie netikrus ir melagingus darbo pasiūlymus internete, išmok juos atpažinti ir tada pradėk darbo paieškas interneto darbo skelbimų puslapiuose.


Pasiruošimas darbui užsienyje


Darbas užsienyje gali būti įdomi, teikianti pasitenkinimą ir praplečianti tavo galimybes patirtis. Bet tu turi skirti daug laiko pasiruošimui emigruoti gyventi ir dirbti į užsienį. Kuo daugiau laiko skirsi pasiruošimui, tuo tavo gyvenimas užsienyje bus lengvesnis ir sėkmingesnis.

Taigi, jei tu planuoji išvykti į užsienį gyventi ir dirbti trumpesniam ar ilgesniam laikui, būtinai apsvarstyk tris svarbiausius emigracijos aspektus.

• Vieta.
Jei tavo emigraciją nulėmė darbo pasiūlymas, kurio negali atsisakyti, tai tada tu neturi didelio pasirinkimo. Tačiau kitais atvejais tau po kojomis visas platus pasaulis. Pasvarstyk, kuri šalis labiausiai atitinka tavo charakterį, gyvenimo būdą, karjeros galimybes ir norus. Taip, lietuviams yra kelios pagrindinės emigracijos šalys, kurias jie dažniausiai renkasi: Anglija, Airija, Vokietija, Norvegija ir kitos Skandinavijos šalys dažniausiai pasirenkamos darbui ir gyvenimui. Taigi, prieš pasirenkant savo svajonių šalį verta pagalvoti apie kelis dalykus:

Atstumas iki tavo gimtinės, šeimos ir draugų. Visada bus progų, kai reikės aplankyti savo gimines ir draugus. Dažnai ir kamuojantis ilgesys skatins grįžti į gimtinę bent trumpoms kelių dienų atostogoms. Taigi, renkantis šalį, kurioje gyvensi ir dirbsi, naudinga paskaičiuoti, kuri šalis bus pigesnė ir patogesnė kelionių atžvilgiu. Pavyzdžiui, lietuviams šiuo metu yra pakankamai pigu grįžti iš Anglijos, Airijos ar Norvegijos, nes dėl didelių keliautojų srautų bilietai į šias šias yra daug pigesni, bet pasirinkus šalį už Europos ribų, pavyzdžiui kur Azijoje, emigrantas iškart susiduria su sunkumais norėdamas rasti pigių lėktuvo bilietų į Lietuvą.

Oro sąlygos. Tai veiksnys, kuris stipriai nulemia gyvenimo kokybę užsienio šalyje. Taigi, reikėtų rinktis tokią šalį, kurioje oras būtų tau tinkamas. Pavyzdžiui, jei mėgsti karštį, tai Europos pietinės šalys, tokios kaip Italija ar Ispanija, tau bus tobulos, mėgstantiems šaltesnę žiemą Skandinavijos šalys tinkamos.

Šeimos nariai, kurie emigruoja kartu su tavimi. Dažnai visa lietuvių šeima emigruoja su savimi pasiimdami ir vaikus. Todėl prieš emigruojant reikia atsakingai pagalvoti, kokiose salygose augs vaikai, kaip sutuoktinis ar sutuoktinė ras darbą toje šalyje. Kokia yra švietimo sistema, kokia yra sveikatos apsaugos sistema, kokios yra šių paslaugų kainos, stipriai koreguoja daugelio šeimų pasirinkimą.

Kalbos barjeras. Prieš emigruojant svarbu pagalvoti apie kalbos barjerą ir kaip jis įtakos tavo galimybes rasti gerą darbo pasiūlymą. Gal ta reikėtų lankyti kalbos kursus kelis mėnesius prieš išvykstant? Jei tu moki anglų kalbą, gal tau naudingiau rinktis angliškai kalbančią šalį, pavyzdžiui Angliją, Ameriką, o ne Norvegiją, kurioje teks mokytis naują kalbą.

• Įsidarbinimas.
Darbas ir geresnis užmokestis yra pagrindinė lietuvių emigracijos priežastis, todėl šis aspektas daugelio emigrantų yra gerai apgalvotas. Prieš renkantis emigracijos šalį pasvarstyk, ar toje šalyje tau bus lengva pritaikyti tavo žinias ir darbo patirtį. Gal tau reiks lankyti papildomus kvalifikacijos kėlimo ar keitimo kursus. Kokioje srityje tu norėtum dirbti? Ar tavo pasirinktoje Šalyje ši sritis yra gerai išvystyta? Ar tu galėsi rasti tokį darbą?

Dar prieš pakuojant lagaminus patartina susirasti darbą ir pasirašyti darbo sutartį. Taip apsisaugosi nuo galimų ilgų mėnesių darbo paieškų. Naudokis darbo skelbimų puslapiais, įdarbinimo agentūromis. Įsiliek į lietuvių, gyvenančių toje šalyje, forumų bendruomenes, kreipkis į juos pagalbos ir prašyk informacijos. Tai padės tau palengvinti tavo įsidarbinimą.

• Gyvenamasis būstas.
Paskutinis, bet ne mažiau svarbus aspektas yra gyvenamosios vietos suradimas užsienio šalyje. Pasidomėk, kokios yra nuomos kainos ir galimybės tavo pasirinktoje užsienio šalyje. Kitas svarbus klausimas, renkantis ilgalaikę gyvenimo užsienyje šalį, yra galimybės toje šalyje įsigyti nuosavą būstą.

Planuojant gyvenimą ir darbą užsienyje labai svarbu pagalvoti apie visus šiuos aspektus. Tačiau priimti visus sprendimus dar būnant Lietuvoje yra labai sunku. Skaityk interneto forumus apie kitų lietuvių gyvenimą svečioje šalyje, klausk jų patarimų, nuomonės. Taip lengviau ir greičiau rasi tau reikalingą informaciją ir priimsi teisingą sprendimą.


Darbo skelbimai (Norvegija)


Ieškant darbo užsienyje patariama aktyviai naudotis bent keliais darbo paieškos būdais: darbo skelbimai internete ir laikraščiuose, įdarbinimo agentūros, CV siuntimas galimiems darbdaviams ir t.t. Lietuviams geriausiai žinomas ir bene geriausias būdas ieškoti darbo Norvegijoje yra darbo skelbimai internete. Jau atsirado ir lietuviškų darbo skelbimų svetainių, skirtų lietuviams Norvegijoje. Tačiau tiems, kurie nenori apsiriboti tik šiais lietuviškais puslapiais ir supranta angliškai ar norvegiškai, naudinga naudotis ir norvegiškais darbo skelbimų puslapiais.

Čia pateikiami keli Norvegijos darbo skelbimų puslapiai, kuriuose galima rasti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių darbo skelbimų. Darbo skelbimų Norvegijoje sąrašas pateikiamas atsitiktine tvarka, ne pagal populiarumą ar darbo skelbimų gausą.

Jobbnorge. Šiame puslapyje šiuo metu pateikiami 567 darbo pasiūlymai ir yra užregistruota 16095 CV. Jobbnorge jau nuo 1991 metų teikia įdarbinimo ir reklamos paslaugas privačioms ir valstybinėms įmonėms Norvegijoje. Šioje darbo skelbimų svetainėje galima naršyti pasirinkus norvegų ar anglų kalbas, tačiau dauguma darbo skelbimų yra pateikti norvegiškai. Be to, galima užregistruoti savo CV tam, kad bet kuriuo metu tave galėtų rasti darbdaviai su darbo pasiūlymais.

Careerjet.no. Šioje darbo skelbimų Norvegijoje svetainėje šiuo metu yra pateikti 37,054 darbo pasiūlymai. Ši svetainė įdomi tuo, kad joje galima lengva paieška pagal Norvegijos įmonių sąrašą. Tai naudinga tiems, kurie žino, kurioje srityje ir kurioje įmonėje norėtų dirbti. Puslapis ir skelbimai norvegų kalba.

Careerbuilder.no. Šiuo metu svetainėje yra 418 darbo Norvegijoje skelbimai. Svetainėje galima paskelbti savo CV, pasirinkti, kad kaskart atsiradus tavo CV, kvalifikaciją ar norimą specialybę atitinkančiam darbui būtų išsiųstas el. laiškas su informacija apie naują darbo pasiūlymą.

Finn.no. Jau ankščiau aprašytas skelbimų puslapis, kuriame šiuo metu skelbiami 13700 darbo skelbimai. Tai bene daugiausiai darbo skelbimų šiuo metu turintas skelbimų puslapis Norvegijoje. Puslapis yra norvegų kalba, darbo skelbimai dažnai taip pat būna tik norvegiškai.

Norvegijos Darbo ir Socialinės Apsaugos Tarnyba. Daugiausia originalių darbo skelbimų pateikiama šios tarnybos internetiniame puslapyje. Ji taip pat turi ir savo ofisus didesniuose Norvegijos miestuose. Šioje tarnyboje galima užregistruoti savo CV. Informacija norvegų arba anglų kalbomis.

Čia pateikiamos tik kelios didesnės interneto darbo skelbimų svetainės Norvegijoje. Labai naudinga paiešką praplėsti naudojant Google paiešką, kurioje galima įvesti tokius raktažodžius, kaip „ledige stillinger“ (laisvos darbo vietos), „jobber“ (darbai), „deltidsjobb“ (darbai ne pilną darbo dieną), „sommerjobb“ (vasaros darbai), ir t.t. Taip ne tik galima rasti daug darbo skelbimų svetainių Norvegijoje, bet ir įvairių įmonių interneto puslapius, kuriuose pateikiami tik jų laisvų darbo vietų skelbimai. Tiems, kurie moka tik anglų kalbą arba tik minimaliai moka norvegų kalbą, patariama naudotis Google vertėju norint geriau suprasti darbo skelbimus Norvegijoje.


Kokių darbuotojų reikia Norvegijoje?


Norvegijos Darbo ir Socialinės Apsaugos Tarnybos (NAV) duomenimis, 2010 metais Norvegijoje buvo apie 78 200 registruotų bedarbių. Nepaisant to, Manpower įdarbinimo agentūros atliktas tyrimas rodo, kad daug Norvegijos įmonių patiria sunkumų, norėdamos rasti kvalifikuotų darbuotojų. Šis tyrimas atskleidė, kad apie 11 procentų Norvegijos įmonių negali rasti darbuotojų, kurie atitiktų jų keliamus kvalifikacinius reikalavimus.

Atliktas tyrimas taip pat parodė, kad yra kelios darbuotojų grupės, kurių yra ypač sunku surasti. Norvegijos įmonėms trūksta kvalifikaciją turinčių vairuotojų, virėjų, finansų ekspertų. Be jų darbuotojų trūkumas jaučiamas ieškant ir gerų pardavėjų, kvalifikuotų darbuotojų ir technikų.

Manpower, išanalizavusi gautus tyrimo rezultatus, pateikė 10 paklausiausių Norvegijos darbuotojų sąrašą:

• Vairuotojai;
• Virėjai;
• Apskaitos ir finansų darbuotojai;
• Pardavėjai;
• Kvalifikuoti darbuotojai;
• Technikai;
• Tyrėjai;
• Nekvalifikuoti darbuotojai;
• Teisininkai;
• Mechanikai.

Palyginus 2010 metų rezultatus su ankstesnių metų rezultatais Manpower teigia, kad darbuotojų poreikis šiais metais sumažėjo, tačiau nemano, kad tokia situacija išliks ilgam. Šiuo metu Norvegijos privačios įmonės darosi vis labiau specializuotos ir joms reikia vis dargiau tam tikros kvalifikacijos specialistų.

To paties tyrimo metu buvo tirtos darbuotojų trūkumo tendencijos ir kitose šalyse. Anglija ir Airija, lietuvių labai mėgstamos imigracijos šalys, parodė, kad jų kvalifikuotų darbuotojų poreikis yra mažesnis nei Norvegijoje.

Taigi, ir lietuviai emigrantai Norvegijoje turi gerų galimybių rasti gerai apmokamą, kvalifikuotą darbą, jei tik turi bent minimalias norvegų kalbos žinias ir reikiamą kvalifikaciją.


CV rašymo paslaugos


Darbo užsienyje ieškantys lietuviai gali lengvai susivilioti CV rašančių agentūrų paslaugomis, nes pačiam gerai nemokant užsienio kalbos CV rašymas gali būti tikrai didelis iššūkis. Ne tik kalba skiriasi. Dažnai skirtingose šalyse naudojami skirtingi išsireiškimai, skirtingos būdo savybės ir praktinė patirtis pabrėžiama. Europoje priimta naudoti Euro CV formą, kuri yra vienoda skirtingomis kalbomis. Dar viena paslauga, kuri gali būti naudinga lietuviams emigrantams yra įvairių reziumė ir motyvacinių laiškų rašymas.

Kai kurie gali susidurti su įdarbinimo agentūrų spaudimu už papildomą mokestį parašyti gerą CV, kuris garantuos darbo vietą. Galima naudotis ir šių agentūrų CV rašymo paslaugomis, bet prieš galutinai nusprendžiant reikia ir jos paslaugas įvertinti atsižvelgiant į žemiau pateiktus patarimus.

Renkantis CV rašymo paslaugas teikiančią agentūrą reikia būti labai atsargiam. Kiekviena agentūra gali teigti, kad jie profesionaliai rašo CV, tačiau ne kiekvienos darbas iš tiesų bus profesionaliai atliktas. Kai kurios gali atsiųsti tokį CV, kurį ir pats sugebėtum parašyti pasinaudojęs Google vertėju.

Taigi, čia pateikiami keli patarimai, kurie bus labai naudingi renkantis CV rašymo agentūrą.

• Venk apsimetėlių. Deja, darbo ieškantys žmonės labai traukia sukčius ir jie mato gerą progą pasinaudoti kitų sunkia situacija. Venk tokių agentūrų, kurios teigia, kad jų parašytas CV padės jums susirasti darbą, o jei darbo nerasite, agentūra grąžins jums visus sumokėtus pinigus. Profesionalus CV turi daug reikšmės ieškant darbo, bet tai, kad tame CV parašyta, t.y. patirtis ir išsilavinimas, tikrai padeda gauti darbą. Ir dažnai paskaičius atsiliepimus apie tokias „agentūras“ galima pamatyti, kad jie yra sukčiai ir pinigų negrąžina.

• Venk CV gamyklų, nebent tu manai, kad esi toks pats kaip ir visi kiti. Tokias galima atpažinti iš labai mažų kainų. Rašant CV negalima gerai uždirbti jei už vieną CV imamas mažas mokestis. Vadinasi, pigi CV rašymo agentūra naudoja šablonus į kuriuos tiesiog įrašo tavo informaciją be didesnio jos analizavimo, be bandymo pamatyti, kuo tu esi unikalus, išskirtinis.

• Patikrink, kaip atrodo CV rašančios agentūros internetinis puslapis. Jei puslapis neatrodo patraukliai, jei jis nėra gerai organizuotas, tokia agentūra neparašys ir patrauklaus, gerai organizuoto CV. Tačiau gražus interneto puslapis neturi būti vienintelis tavo kriterijus.

• Pažiūrėk, kokie yra agentūros parašytų CV pavyzdžiai. Jei tau nepatinka jų pavyzdžiai, tai ir tavo parašytas CV tau nepatiks. Atkreipk dėmesį, ką ši agentūra labiau pabrėžia rašydama CV: patirtį ir pasiekimus ar CV grožį.

• Pasidomėk, koks yra agentūros CV rašymo procesas. Jokia agentūra negali parašyti gero CV turėdama tik tavo užpildytą anketą. Gera CV rašymo agentūra būtinai norės su tavimi pakalbėti telefonu ar interviu metu. Anketos pildymas padės tau prisiminti daug informacijos, kurią tu jau buvai primiršęs, be to tai padės pasiruošti ir pokalbiui dėl darbo.

• Susitark dėl nemokamo CV įvertinimui. Prieš sumokėdamas pinigus už CV rašymo paslaugas susitark dėl galimybės pirmiausia nemokamai peržvelgti CV ir galimų klaidų ištaisymo. Jei agentūra su tokiu prašymu nesutinka, vadinasi, ji yra dar vienas CV fabrikas, kurio paslaugos yra gana silpnos ir jie nenori jokios papildomos kritikos arba papildomų darbų.

• Susisiek su agentūra ir pakalbėk su asmeniu, rašančiu tavo CV. Tu turėtum susisiekti su darbuotoju, rašančiu tavo CV, ir pasiklausinėti, apie jų patirtį, išsilavinimą, jų pačių karjerą. Jei tu gali kalbėti tik su pardavimų agentu, tada tikriausiai tokia įmonė yra dar vienas CV fabrikas.

• Paklausk, ar agentūra siūlo garantijas. Gera CV rašymo agentūra pasiūlys nemokamai peržvelgti ir pataisyti tavo CV, jei pirmasis CV variantas nesulaukia tavo norimų rezultatų. Patariama rinktis tokias CV rašymo agentūras, kurios garantuoja gerą darbo kokybę.

• Teiraukis apie kainas. Taip, kaina yra labai svarbus dalykas, tačiau ne pats svarbiausias. Skirtumas tarp pigiausios ir brangiausios agentūros bus kelios dešimtys eurų. Tačiau verta išleisti šiek tiek daugiau ir gauti profesionalų CV, kuris padės tau efektyviai ieškoti darbo užsienyje.

CV rašančios agentūros yra nuostabus pagalbininkas tiems, kurie ieško darbo šalyje, kurios kalbos žinios yra tik labai menkos arba vidutinės. Geras CV turi atrodyti profesionalus ir būti be klaidų. Gerai pasirinkus CV rašymo agentūrą tu būsi garantuotas, kad darbą užsienyje rasi daug lengviau.


Darbo paieška Norvegijoje


Norvegija yra puiki šalis gyventi ir dirbti. Lietuviai ypač susidomėjo darbais Norvegijoje paskutiniaisiais metais, kai situacija Lietuvoje ir visoje Europoje pasunkėjo daugeliui paprastų darbininkų. Norvegijoje gyventojai moka puikiai suderinti darbą ir gyvenimą, taip kad abu šie dalykai būtų malonumai, o ne našta. Tačiau ši šalis taip pat yra ir labai brangi. Todėl nusprendus emigruoti dirbti į Norvegiją patariama investuoti daugiau laiko į darbo paieškas, reikia pasistengti rasti tokį darbą, kuris padėtų ne išgyventi, bet patogiai gyventi ir netgi pataupyti.

Kiekvienoje šalyje ieškant darbo reikia atlikti panašius, bet kartu ir skirtingus darbo paieškos žingsnius. Ieškant darbo Norvegijoje patariama:

• Pasidomėti populiariausiomis Norvegijos pramonės šakomis, pasvarstyti kaip tu galėtum savo žinias ir praktinę patirtį pritaikyti dirbdamas vienoje ar kitoje Norvegijos pramonės šakoje. Didžiosios pramonės šakos Norvegijoje yra: nafta ir dujos, maisto apdirbimas, laivų statyba, popierius, metalai, chemikalai, žvejyba. Pasirink tokią šaką, kurioje turi patirties, galėtum pritaikyti savo žinias arba norėtum dirbti. Tada surink kiekvieną įmonę, kuri vykdo veiklą toje srityje, ir išsiųsk kiekvienai po savo CV net jei jos tuo metu ir neskelbia apie darbuotojų paiešką. Tavo pastangos gali tau padėti rasti gerą darbą Norvegijoje.

• Surinkti Norvegijoje veikiančių įdarbinimo agentūrų kontaktus. Taip, tu gali naudotis lietuviškos įdarbinimo agentūros paslaugomis, tačiau nepamiršk, kad lietuviška įdarbinimo agentūra turės labai mažą galimų darbų pasirinkimą, nes ji bendradarbiaus tik su keliomis Norvegijos įmonėmis. Be to, į tą pačią lietuvišką įdarbinimo agentūrą kreipsis ir daugybė kitų lietuvių, todėl tu patirsi daug didesnę konkurenciją. Taigi, naudingiau surasti kelias Norvegijos įdarbinimo agentūras ir užsiregistruoti su jomis. Iš pradžių Norvegijos agentūrų pasiūlyti darbai gali būti laikini, tačiau galima sutartį pratęsti ir ilgesniam laikotarpiui. Populiariausios Norvegijoje darbą padedančios rasti įdarbinimo agentūros yra: Manpower, Adecco ir Proffice. Šios agentūros ima mokestį už savo paslaugas.

• Pasimokyti Norvegų kalbos pradmenų dar prieš nusiperkant lėktuvo bilietą. Daug Norvegijos įmonių darbe naudoja anglų kalbą, tačiau Norvegų kalbos žinios yra didelis privalumas, kuris tau garantuos sėkmingesnę darbo paiešką, geresni rastą darbą ir didesnį atlyginimą. Pradėk lankyti Norvegų kalbos kursus arba surask nemokamas norvegų kalbos pamokas internete.

• Susisiekti su Nacionaline įdarbinimo tarnyba (arbeidskontor) Norvegijoje. Ši tarnyba turi skyrius visoje Norvegijoje. Ši tarnyba teikia nemokamus patarimus ir nemokamai padeda ieškant darbo Norvegijoje. Ši įdarbinimo tarnyba turi Norvegijoje tuo metu siūlomų laisvų darbo vietų sąrašus, pateikia informacijos apie įvairius kursus ir mokymus.

• Naudotis interneto svetainėmis ieškant darbo Norvegijoje. Tai greitas, patogus, bet tuo pačiu ir gana rizikingas būdas ieškoti darbo. Reikia būti labai atsargiam prieš atsakant į darbo skelbimą, vengti pateikti asmeninę informaciją bet kam. Prieš ieškant darbo Norvegijoje internetinių skelbimų svetainių pagalba patariama paskaityti apie Melagingus darbo užsienyje skelbimus.

• Reguliariai skaityti laikraščius, kuriuose taip pat būna gerų darbo skelbimų. Pats didžiausias Norvegijos nacionalinis laikraštis yra Afterposten. Šio laikraščio interneto puslapį su darbo pasiūlymais galima rasti čia. Regioniniai mažesni Norvegijos laikraščiai taip pat spausdina darbo skelbimus.

Ieškant darbo Norvegijoje patariama naudotis kuo daugiau darbo paieškos būdų. Kuo daugiau skelbimų perskaitysi, kuo daugiau CV išsiųsi tave dominančioms įmonėms, tuo didesnė tikimybė, kad rasi tau patinkantį ir gerai apmokamą darbą.


Melagingi darbo užsienyje skelbimai


Vargšai žmonės, kurie šiuo metu bando susirasti darbą, o ypač užsienyje. Juos slegia didžiulis stresas, bandant ieškoti geresnio, kvalifikaciją atitinkančio darbo tokioje ekonominėje situacijoje. Tačiau ieškantys darbo užsienyje taip pat susiduria ir su kitais sunkumais – tai melagingi darbo užsienyje skelbimai ir sukčiai įdarbinimo agentūros. Jie ne tik vagia mūsų pinigus, bet ir laiką, kurį mes galėtume praleisti ieškodami realaus darbo užsienyje pasiūlymo.

Melagingi darbo užsienyje skelbimai yra visur internete, nes internetiniai sukčiai yra labai apsukrūs ir lengvai randa būdų apgauti ne vieną darbo skelbimus skaitantį bedarbį. Įdomūs, gerą atlygį siūlantys darbų skelbimai yra visur internete, bet bėda ta, kad jie yra netikri.

Naudojantis užsienio darbo skelbimų svetainėmis ši rizika yra daug didesnė nei Lietuvoje. Lietuviškuose darbų skelbimuose pasitaikantys melagingi darbo skelbimai yra arba susiję su įdarbinimo agentūromis, kurios apgauna žmones ir išvežę juos į užsienį palieka bėdoje, arba sukčiai, siūlantys įvairias greito uždarbio sistemas. Užsienio skelbimų svetainėse melagingų darbo pasiūlymų dar daugiau. Naudojantis nemokamomis skelbimų svetainėmis galima rasti vos kelis tikrus ir gerus darbo pasiūlymus, visi kiti yra tikriausias laiko švaistymas.

Taigi, kaip atpažinti melagingus darbo užsienyje skelbimus? Čia pateikiame keletą ženklų, kurie gali tau padėti:

• Skelbimo antraštė yra bendra, per dažnai naudojama arba labai neaiški. Tai dažniausiai būna populiarios ir geros specialybės, tokios kaip Pardavimų agentas, Pardavimų vadybininkas ir t.t. Tikri darbo pasiūlymai dažnai turi skirtingas, unikalias antraštes, kuriose panaudojamas įmonės pavadinimas, tikslesnis pareigų aprašymas, naudojami žodžiai, tokie kaip reikia, ieškomas, reikalingas, siūlomas ir kt.

• Darbo užsienyje skelbime nenurodyta tiksli darbo vieta. Tavo rastas darbo užsienyje skelbimas nurodo tavo gyvenamąjį miestą ar net visą šalį, tačiau nenurodo tikslesnio darbovietės adreso ar gatvės. Tikruose darbo skelbimuose nurodomas tikslus darbovietės adresas.

• Darbo skelbimas siūlo daug didesnį atlyginimą, kuris dažnai atrodo per geras, kad būtų tikras. Ieškodamas darbo vienoje ar kitoje srityje tu jau apytiksliai žinai vidutinį tokių pareigų atlyginimą. Atpažink darbo skelbimus, kurie siūlo daug didesnį nei vidutinis atlyginimą.

• Darbo skelbimo antraštė neatitinka darbo aprašymo. Taip įvairūs sukčiai stengiasi pritraukti kuo daugiau žmonių, kurie perskaito viliojančią antraštę, bet randa visai skirtingą darbo aprašymą.

• Darbo skelbime naudojami keisti sakiniai ar yra daug klaidų. Įmonės, tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje, turi savo personalo specialistus, kurie ruošia darbo skelbimus, tikrina klaidas ir t.t. Tuo tarpu sukčiai dažnai naudojasi įvairiais internetiniais tekstų vertėjais ir taip sukuria daugybę darbo skelbimų įvairiomis kalbomis.

• Paieškok tave sudominusio skelbimo pasinaudodamas Google paieška. Paieškai panaudok darbo užsienyje skelbimo antraštę ar kokią informaciją iš pačio skelbimo teksto. Jei tas pats skelbimas randamas daugiau nei keliose dešimtyse skelbimų puslapių, tai didelė tikimybė, jog skelbimas yra melagingas. Personalo vadybininkai geriausiu atveju tą patį skelbimą paskelbia dešimtyje darbo skelbimo svetainių, o internetiniai sukčiai naudoja programas, kurios lengvai ir greitai tą skelbimą patalpina visose nemokamose darbo skelbimų svetainėse.

• Darbo užsienyje skelbimas turi daugybę šauktukų ir pažada dideles pajamas vos per savaitę.

• Darbo skelbime rašoma, kad nereikalinga jokia darbo patirtis, bet tuo pačiu siūlomas atlyginimas yra didelis. Žinoma, nekvalifikuoti ar patirties neturintys darbuotojai užsienyje uždirba daugiau nei Lietuvoje, tačiau atlyginimai yra žemesni, nei vidutiniai. Net ir sezoninių darbų užsienyje skelbimai nurodo, kad darbo patirtis yra privalumas. Tikri darbdaviai visada pirmiausia ieško patyrusių darbuotojų.

• Darbo užsienyje skelbime nenurodoma jokia kontaktinė informacija. Paprasčiausias asmeninis mobilus telefonas ar el. pašto adresas nėra kontaktinė informacija. Tikruose skelbimuose nurodomas įmonės ar įdarbinimo agentūros pavadinimas, adresas, internetinis puslapis, oficialus el. paštas, kuriame naudojamas įmonės pavadinimas, pavyzdžiui: info@įmonėspavadinimas.com. Skelbimai, kuriuose naudojami tokie el. pašto adresai, kaip įmonėspavadinimas@yahoo.com ar įmonėspavadinimas@gmail.com taip pat, gali būti netikri. Netikruose skelbimuose dažnai nurodomas ir žinomos ar egzistuojančios įmonės pavadinimas, parašytas su klaida, kurią sunku pastebėti. Net jei manai, kad žinai šią įmonę, patikrink ją internete. Būna, kai personalo specialistai padaro klaidą, bet ji nesikartoja visame skelbime ar visuose skelbimuose, esančiuose internete.

• Darbo užsienyje skelbime nurodomas interneto puslapis, kuris tave nukreipia ne į įmonės interneto svetainę, bet į svetainę, kuri siūlo piramidės tipo darbus. Tai - ne darbo pasiūlymas, o sukčių bandymas tave apiplėšti. Tikri skelbimai, kurie siūlo darbą namuose, yra darbo namie skelbimų kategorijoje, o ne kiekvienoje kategorijoje nesirenkant.

• Darbo užsienyje skelbime pateikta internetinė nuoroda tave nukreipia į vieną puslapį, kuris paskui automatiškai tave nukreipia dar į kitą. Visa tai sukčiavimas ir laiko švaistymas.

• Darbo užsienyje skelbime nurodytas internetinis puslapis siūlo tau tik už mažą mokestį užsiregistruoti darbo pasiūlymų svetainėje, o jau tada tu pamatysi tikrą darbo pasiūlymą.

• Darbo skelbimas atsiunčiamas tau į el. paštą, o jame rašoma, kad jie peržvelgė tavo atsiųstą CV, kurio tu net nesiuntei. Tai sukčiavimas ir tavo asmeninės informacijos rinkimas. Tai automatiniai laiškai, kuriuos siunčia ne žmonės, o kompiuteris.

Internete ieškant darbo užsienyje skelbimų naudojant Lietuvos ir užsienio darbo skelbimų svetaines yra labai sunku neužkibti ant sukčių kabliuko. Patariama tikrinti kiekvieną tave sudominusį darbo užsienyje skelbimą. Patikrink įmonės pavadinimą, adresą, komentarus interneto forumuose. Nesutik vykti į kitą šalį nepasirašęs sutarties su darbdaviu. Sutartis su įdarbinimo agentūra nėra darbo sutartis. Tikrink viską ir būk labai atidus.


Kvalifikuoto darbo paieškos užsienyje


Iki šiol jau visi išmokome, kokie yra tradiciniai darbo paieškos būdai. Reikia tinkamai nuspręsti, kokio tiksliai darbo ieškai, aktyviai skaityti skelbimus, užsiregistruoti su keliomis įdarbinimo agentūromis, susisiekti su visomis įmonėmis, kurios gali tau pasiūlyti tave dominantį darbą. Tai tradicinis darbo paieškos būdas. Tačiau užsienyje ir Lietuvoje norint surasti kvalifikuotą darbą aktyvios darbo paieškos jau neapsiriboja vien šiais veiksmais. Kai darbo ieško daugybė žmonių, neužtenka išsiųsti kelių CV ar įdėti savo CV į darbo skelbimų puslapį. Tik tiek nuveikęs to vienintelio ir geriausio darbo pasiūlymo taip ir gali nesulaukti. Šiame įraše pateikiami keli dalykai, kurie padės tau palengvinti tavo darbo paieškas.

Skaityk savo CV 10 – 15 sekundžių. Kokią informaciją per tiek laiko spėjai sužinoti? Tai yra būtent tai, ką šiuo metu daro darbdaviai, gavę šimtus CV į vieną laisvą darbo vietą. Per tiek laiko potencialus darbdavys turėtų perskaityti, ką gero tu gali padaryti jo įmonei. CV yra svarbiausias dokumentas, padedantis tau kurti tavo karjerą. Investuok laiko ir, jei gali, pinigų ir susikurt profesionalų CV. Jei rinksiesi CV rašymo paslaugomis užsiimančią įmonę, būk labai atsargus, nes šiuo metu, kai darbo ieško daug žmonių, rinkoje atsirado daug apsimetėlių, siūlančių geriausią CV už mažiausią kainą.

Panaudok internetą ir įsiliek į naujos įmonės gretas. Efektyvi darbo paieška galima tik tada, kai tu tiksliai žinai, kokio darbo nori, ir kokioje įmonėje to darbo nori. Taigi, išsirink keliasdešimt įmonių, kuriose norėtum dirbti. Susirask jų internetinius puslapius, peržvelk visus galimus karjeros pasiūlymus. Užsienyje daugybė didesnių įmonių jau turi savo Facebook puslapius, prisijunk prie jų. Sek juose skelbiamas įmonės naujienas, tarp jų gali būti ir darbo pasiūlymų. Komentuok tau aktualias įmonės naujienas, bet neatrodyk per daug įkyrus. Įmonė turi tave pastebėti, bet ne užblokuoti.

Patikrink informaciją apie save internete. Karjeros patarėjai ir darbo paieškos specialistai teigia, kad net apie 80% užsienio įmonių patikrina savo kandidatų vardus internete. Tai labai aktualu bandantiems gauti gerą ir atsakingą darbo vietą žinomoje užsienio įmonėje. Įmonės specialistai paprasčiausiai Google paieškoje paieško atrinktų kandidatų vardus ir patikrina, kokią informaciją potencialūs darbuotojai pateikia apie save viešai. Taigi, žinodamas tai, peržvelk savo viešus profilius Facebook, Twitter, įvairiuose bloguose ir kituose socialiniuose tinkluose, kuriuose tu esi užsiregistravęs. Ištrink visus netinkamus komentarus, nuotraukas. Savo socialiniuose tinkluose skelbk informaciją ne apie naujausius vakarėlius ir įspūdžius iš jų, o apie savo naujus pasiekimus, kvalifikaciją. Parodyk, kad domiesi savo darbo srities naujienomis, rašyk su profesija susijusį blogą.

Nusistatyk pasiekiamus tikslus. Naujo darbo paieškos užsienyje yra tarsi didelis projektas. Jei nori gauti gerus rezultatus, užsibrėžk gerus tikslus ir susidaryk planą ir jo laikykis. Pavyzdžiui, suplanuok, kad per savaitę peržvelgsi 20 interneto svetainių su darbo skelbimais, išsiųsi 50 CV, kartą per savaitę paskambinsi įdarbinimo agentūrų vadybininkams, susitarsi dėl 2 darbo pokalbių per savaitę. Tai turi būti realus darbas, o ne paprasčiausias skelbimų apie darbo paieškas dėjimas į skirtingus interneto puslapius. Be to, saugok visą informaciją apie išsiųstus CV ar kitokius kontaktus. Taip sulaukęs skambučio ar el. laiško iš potencialaus darbdavio žinosi, kaip jis tave surado.

Aktyvios darbo paieškos yra labai sunkus ir sudėtingas darbas. Siekiant įsidarbinti užsienyje geroje įmonėje reikia ne tik tradiciniais būdais ieškoti darbų, bet ir plačiai naudoti naujausias technologijas. Reikia išlikti budriam, nuolat stebėti ne tik įmonių aplinką, bet ir informaciją, kurią apie tave gauna potencialus darbdavys perskaitęs tavo CV ar tavo Facebook‘ą.